Zwembad De Barkhoorn bespaart energie

SELLINGEN - Het openluchtzwembad De Barkhoorn in Sellingen is verder verduurzaamd.

De wethouders Giny Luth en Harrie Brunen van de gemeente Westerwolde nemen woensdag 2 mei het energiezuinige systeem officieel in gebruik.

In de afgelopen periode zijn aanvullende energie-besparende maatregelen gerealiseerd.

De daken zijn voorzien van zonnecollectoren in de vorm van zwarte slangen waar het zwembadwater doorheen stroomt. Hierdoor wordt het zwembadwater door de zon voorverwarmd. Daarnaast zijn de zwembadpompen voorzien van zogeheten frequentieregelaars. De energiebesparende maatregelen zorgen voor minder verbruik van gas en elektra.

In de afgelopen jaren heeft de gemeente Westerwolde al meerdere energiebesparende maatregelen gerealiseerd bij de twee openluchtzwembaden. Zo zijn De Barkhoorn in Sellingen en Moekesgat in Ter Apel voorzien van isolerende afdekdekens. De afdekdekens voorkomen dat het zwembadwater buiten de openingstijden te veel afkoelt.

Zwembad Moekesgat is in 2017 al voorzien van zonnecollectoren en frequentie-regelaars. Door de combinatie van alle toegepaste maatregelen is het energieverbruik in het zwembad ten opzichte van de oorspronkelijke staat fors gedaald. Zo is het gasverbruik bijna gehalveerd en is het verbruik van elektriciteit met een kwart afgenomen.