Opening van Zaken | Voorintholt groenten en fruit in Stadskanaal

Stadskanaal - Het is een feest om de winkel van Voorintholt groenten en fruit aan de Beneluxlaan in Stadskanaal binnen te lopen. Die kleuren, die geuren, de gezelligheid. Het is genieten.

door Paul Abrahams

Dick Voorintholt werkt al z'n hele leven in de groenten en fruit. Eerst als venter in dienst van zijn vader, later als chef van de groenten- en fruitafdeling van een SPAR supermarkt in Stadskanaal. In 1976 kreeg de nu 63-jarige Dick de gelegenheid om in de voormalige winkel van zijn oom Klaas te werken. De speciaalzaak opende in 1962 de deur - pal naast Albert Heijn en in de nabijheid van de Hema tegenover het busstation van de Gado - en is nog steeds een begrip in Stadskanaal. "Elke morgen wordt rond de klok van half vijf groenten en fruit vers afgeleverd", vertelt Dick."Om half zeven wordt dan begonnen met de voorbereiding voor de dag. We krijgen niet alleen klanten in de winkel, we gaan ook elke dag op pad om bestellingen te bezorgen bij horecabedrijven in de regio. En op vrijdag rijden we een zogeheten seniorenroute. Dan bezorgen we groenten en fruit bij ouderen die niet meer zelf naar de winkel kunnen komen en telefonisch de bestellingen hebben doorgegeven. En die lijst wordt steeds langer." Persoonlijk contact, kwaliteit en advies staan hoog in het vaandel geschreven, benadrukt Dick. "We hebben geen zelfbedieningswinkel zoals een supermarkt. Wij bedienen de klanten, nemen de tijd voor een praatje en dat wordt gewaardeerd. We hebben dan ook een trouwe klantenkring opgebouwd en opvallend is dat we de laatste tijd steeds meer jonge mensen in de winkel krijgen. Dat geeft veel voldoening. We maken veel uren, maar ik pak nog steeds elke dag met veel plezier de klink in de hand om de deur van de winkel te openen." Ook hebben al zijn vijf dochters allemaal in de winkel gewerkt en tot op de dag van vandaag steekt zijn echtgenote Carla de handen nog dagelijks flink uit de mouwen. Klanten van Voorintholt kunnen bij iedere vijf euro waardepunten sparen voor actieproducten. En daar spint met name de voedselbank garen bij. "Zestig procent van de klanten heeft inmiddels aangegeven dat de waardepunten moeten worden geschonken aan de voedselbank. Een fantastisch sympathiek gebaar", glundert Dick. "Zo zijn bijvoorbeeld in januari 400 kilo aardappels, vijf kisten mandarijnen en vier kisten sinaasappels afgeleverd, in februari 100 kilo prei en dertig bloemkolen en in maart 60 paksoy en 120 komkommers."