Hemd van het lijf met Bindert de Jong

STADSKANAAL - Medewerker Rie Strikken van de leukste krant in de regio vraagt elke week een inwoner van de Kanaalstreek en Westerwolde het hemd van het lijf.

door Rie Strikken

In aflevering 44 is het de beurt aan dominee Bindert de Jong uit Stadskanaal

Wanneer ben je geboren?

“Op 29 augustus 1977. In Harlingen. Als oudste van vier kinderen in een gereformeerd gezin. Mijn ouders waren alle twee onderwijzer. Mijn moeder is gestopt met werken toen er kinderen kwamen. Mijn ouders gaven mij een voorbeeld van sociaal-maatschappelijke betrokkenheid, ze waren actief in de Wereldwinkel, zetten zich in voor vluchtelingen en voor nood in de omgeving.

Ik heb een hele goede jeugd gehad, was geen lastige puber. Ik was altijd al een gelovig jongetje, vol van de verwondering, het geheim, had een vanzelfsprekende relatie met God. Onlangs sprak ik een vriendin van vroeger. Ik ken haar vanaf mijn vierde. We hadden elkaar jaren niet gezien. Toen ik vertelde dat ik predikant geworden was, zei dat ze dat ze daar helemaal niet van opkeek. Dat had ze altijd al gedacht. Nou, ik niet hoor. Ik wilde graag boer worden. Ik was graag buiten, in de natuur, in het veld. De opa van vader’s kant had een boerderij. Die is overgenomen door mijn oom. Ik kwam daar graag.

Leren leren

In Sneek ging ik twee en een half jaar naar de HAVO. Van daar naar de MAVO, terug in Harlingen. Op de één of andere manier moest ik leren om te leren. Toen ik de slag te pakken had heb ik via opnieuw de HAVO, het VWO gedaan. Vanaf dat ik een jaar of zestien was wist ik dat ik predikant wilde worden. Op mijn 20ste ben ik Theologie gaan studeren in Kampen.

Tijdens een conferentie heb ik Marlies leren kennen. Zij is een ZeBra, een geboren Brabander, getogen in Zeeland. Wij zijn in 2001 getrouwd en hebben vier dochters, van 14, 13 en een tweeling van 10 jaar oud. In 2007 ben ik afgestudeerd, mijn eerste gemeente was Kapelle-Biezelinge-Eversdijk, op Zuid-Beveland, Zeeland. Daar ben ik in januari 2008 begonnen. Ik heb er met heel veel plezier gewerkt en gewoond. Mijn schoonfamilie woont er nog, we gaan er heel graag op bezoek. Ik hou van de nabijheid van de zee, eigenlijk ben ik me meer Zeeuw dan Fries gaan voelen. Maar na tien jaar was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Sinds september vorig jaar ben ik voorganger van de Poststraatkerk, onderdeel van de Protestantse Gemeente Stadskanaal. Marlies werkt bij Buurtzorg.

How to throw a christmas party

Op vrijdag ben ik heel intensief bezig met de voorbereiding van de zondagsviering. Aan het eind van de dag sluit ik af. Dan gaan we lekker koken, met een wijntje erbij. Zaterdag is mijn vrije dag. Dan ga ik bijvoorbeeld naar de markt, of iets ondernemen met de kinderen. Ik ga ook graag naar Groningen. Een mooie dynamische stad is dat. Daar word ik blij van. Er is zo’n fijn muziekaanbod, in de Oosterpoort en Vera; ik hou van muziek, vooral popmuziek, americana. Ik bezoek graag concerten. Met mijn vrouw heb ik vijf jaar 'How to throw a Christmas party' bezocht. Heb je daar nog nooit van gehoord? Dat is een Nederlandse gelegenheidsband die bijna elk jaar voor kerst een album uitbrengt met nogal alternatieve kerstmuziek. Ze traden op in 'De Wereld Draait Door', ook nooit gezien? De optredens kenmerken zich door een hele uitbundige stijl, de muzikanten zijn bijvoorbeeld gekleed alsof ze een kerststal vormen, of zien eruit als herders en de zangers in het koor zijn uitgedost als engelen. Er is een Maria met kindje, een pop natuurlijk, op het podium. Het is een hele uitbundige, licht ironische stijl. Wel is er een duidelijk engagement. In 2012 was er aandacht voor de vluchtelingenproblematiek.”

Uw verslaggever zocht voor de Kerst-editie van Hemd van het Lijf een geestelijke, die alle lagen en gezindten van de bevolking zou kunnen aanspreken. Uitvaartleider Jan Stout noemde zonder aarzeling dominee De Jong: “In de korte tijd die Bindert in de Kanaalstreek is heeft hij met name bij uitvaarten indruk op mij gemaakt. Met zijn troostende aanwezigheid en woord heeft hij veel nabestaanden erg aangesproken.”

Hoop

Bindert de Jong: "Daar word ik een beetje verlegen van, maar ik vind het natuurlijk fijn om te horen. Ik wil er zijn, begrijpelijk zijn, ook voor niet kerkelijken. In de eerste jaren van mijn predikantschap had ik het vaak zwaar, twijfelde ik erg of ik het wel goed deed. Gaandeweg ben ik tot het geruststellende besef gekomen dat ik altijd wel weer gevonden word, hoezeer ik misschien ook afdwaal of verdwaal. Ik sta met volle overtuiging in de christelijke traditie, waarin de centrale gedachte is dat de Eeuwige mens is geworden in Christus. Ik vind het mooi om elke zondag mensen iets mee te geven. Hoop vooral. Hoe donker het ook kan zijn, we leven uit het vertrouwen dat er die Ene is die altijd weer licht in ons donker weet te brengen en toekomst voor ons weet te openen.

Zelf kan ik heel erg bijtanken op het jaarlijkse Greenbelt festival. Daar gaan we altijd met een man of tien naartoe, de oudste dochters waren voor de derde keer mee. Het is een festival met een christelijke inspiratie, en richt zich op drie thema’s: arts, faith and justice (kunst, geloof en gerechtigheid).

Advent

Ik vind het jammer dat de adventstijd gemakkelijk verwordt tot vier weken Kerstmis, één groot langgerekt kerstfeest, terwijl de Advent een tijd van bezinning en inkeer is, het voorbereiden op de geboorte van Jezus. En ons af te vragen: wat maak ik in mijn leven waar van dat waar deze Jezus voor leefde? In de diensten probeer ik toch hieraan invulling te geven. Dit jaar ga ik niet voor in de kerstnachtdienst, maar alleen op eerste kerstdag. De sfeer is dan heel anders.

Top 2000

Na de kerst, op 30 december, hebben we in de Poststraatkerk een top 2000 kerkdienst. Met als thema 'I wanna know what love is', de grote hit van Foreigner. Ik praat muziek uit de top 2000 aan elkaar. Denk dan bijvoorbeeld ook aan 'Kyrie' van Mr. Mister.

Bindert de Jong is een intensief gebruiker van Facebook. De aankondiging van de top 2000 stond erop:

“Al weer heel wat jaren zendt Radio2 tussen kerst en oud en nieuw de top2000 uit. Momenteel kan iedereen stemmen op zijn favoriete muziek. Voor heel veel mensen is popmuziek van groot belang, omdat het hen troost, blij maakt, hoop geeft of omdat het verbonden is met een belangrijke gebeurtenis in hun leven. In muziek komen immers alle menselijke emoties voorbij: vreugde, verdriet, hoop, verlangen, woede, angst, gemis, vertrouwen, levenslust. Wie de muziek op zich in laat werken, ontdekt dat in de muziek heel wat belangrijke levensvragen voorbij komen. Vragen als: waarom ben ik er? Heeft het leven zin? Wat is het doel van mijn leven? Hoe hou ik me staande? Popmuziek helpt veel mensen om zich weer bewust te worden van wat ze belangrijk vinden in het leven, en kan een luikje openen naar God. Soms gaat de muziek expliciet over God en geloven, veel vaker impliciet.

Om al deze redenen worden er in heel wat kerken in Nederland in deze periode van het jaar een top2000-kerkdienst gehouden. Een viering die geheel in het teken staat van muziek uit de top-2000. Als Protestantse Gemeente van Stadskanaal sluiten we ons graag bij dit initiatief aan. Op zondag 30 december om 16.00 uur ben je van harte welkom in de Poststraatkerk. Wat kun je verwachten? Muziek van onder meer Coldplay, Passenger, U2 en Ramses Shaffy. Dominee Bindert de Jong verbindt met korte teksten de muziek aan elkaar. Naast filmpjes, zal de muziek voor een deel live gespeeld worden door muziekduo Turbid Milk. Na de viering is er tijd voor ontmoeting en gesprek. Weet je welkom!

Uw verslaggever stemt op 'Komp wel goed' van Daniël Lohues:

…”Komp wel, 't komp wel goed

Uuteindelijk weten we 't best

Komp wel, 't komp wel goed

Hoop starft ’t lest…”