Gezond en duurzaam tafelen bij Zorggroep Tangenborgh

Emmen - Voor zorginstellingen is het serveren van lekker, gezond én duurzaam eten best een uitdaging. Maar wel eentje die, als het lukt, veel voordelen biedt. Welke producten zet je op tafel en hoe voorkom je dat er eten wordt verspild en houd je de kosten in bedwang?

Voor de antwoorden op deze en meer vragen neemt Zorggroep Tangenborgh deel aan het project Duurzaam en Gezond aan tafel. Dit is een project van stichting Diverzio die hiermee wil laten zien dat eten en drinken in zorginstellingen zoveel meer kan zijn dan alleen maar een kostenpost. “In het ontwikkelprogramma dat o.a. door het Ministerie van VWS wordt gesteund, werken zorgorganisaties in Nederland in groepen toe naar betere kwaliteit van het eten en drinken, minder verspilling, duurzame inkoop (o.a. verse producten uit de streek) én een gezond kostenplaatje.” Wim Klamer is teamleider Facilitaire Dienst op een aantal locaties van onze zorggroep en volgde ter inspiratie enkele masterclasses. Wim: “Deze bijeenkomsten hebben bij mij gezorgd voor een andere beleving van maaltijdverzorging.”

Minder verspilling van voedsel en versneld herstel

Veel meer dan voorheen betrekken we nu de - verantwoorde! - ingrediënten voor de maaltijd uit de omgeving. Voor onze bewoners bijvoorbeeld hebben we in het voorjaar asperges uit het in ons zorggebied gelegen dorp Weiteveen gehaald. Alleen al de wetenschap dat deze asperges uit ‘de buurt’ kwamen, maakte dat onze bewoners er met extra veel smaak van hebben gegeten! Keken we voorheen voornamelijk naar de prijs, door de masterclasses hebben we een ander inzicht gekregen.

We richten ons nu bijvoorbeeld op fairtrade producten (bijvoorbeeld koffie) en Beter Leven-producten (zoals kip). De inkoopprijs van deze producten ligt misschien wat hoger, maar als er met smaak wordt gegeten, hoeven we minder voedsel weg te gooien. Daardoor zijn we uiteindelijk niet alleen goedkoper uit, maar dragen we ook bij aan duurzaam tafelen. Een ander prachtige opbrengst is dat het aanbieden van goed voedsel het herstel van de bewoner/klant versnelt. De gezondheid verbetert en de kwaliteit van leven neemt toe. Door de verbeterde gezondheid zijn minder medicijnen en dieetvoeding nodig waardoor de zorgbehoefte afneemt. Een daling van de zorgvraag leidt uiteindelijk tot daling van zorguitgaven, wat natuurlijk zeer in het belang van de zorgorganisatie is.”

Duurzaamheid is een proces

Er zijn meer manieren om duurzaam en groen aan de weg te timmeren. Daarom bijvoorbeeld rijdt binnenkort de eerste elektrische Tangenborgh-auto.

Duurzaamheid toepassen in de praktijk is een proces. Maar wel een mooi proces, waarin we veel leren en samenwerkingen aangaan. Als je duurzaamheid koppelt aan andere aspecten, zoals tevredenheid, heb je een win-win situatie. Ik heb er alle vertrouwen in dat op die manier duurzaamheid in de toekomst steeds vanzelfsprekender wordt!”

“Laat uw voeding uw medicijn zijn, en uw medicijn uw voeding”  (Hippocrates, Grieks grondlegger van de Westerse geneeskunde)

Zorggroep Tangenborgh biedt ouderen in Zuidoost-Drenthe een breed palet aan zorg en dienstverlening en is specialist in dementiezorg.

0591-681616 info@tangenborgh.nl www.tangenborgh.nl