Theaterboerderij De Noorderbak in Roswinkel blijft toch open

Emmen - Het artikel in deze krant over het sluiten van Theaterboerderij de Noorderbak in Roswinkel aan het einde van het jaar heeft veel stof doen opwaaien.

Door Paul Abrahams Gelukkig is goed nieuws te melden. De 66-jarige uitbater Herman van der A uit Westenesch heeft toch een oplossing gevonden om toneelverenigingen, zangkoren en andere artiesten een podium te kunnen bieden. De exploitatie van Theaterboerderij De Noorderbak wordt namelijk met ingang van het nieuwe jaar overgenomen door Peter Kuijer en Tanja Boels. Kuijer is ook bekend van kloosterboerderij Bleyendael en De Noordmee in Sellingen en van een arrangementenboerderij in Wedde. Herman van der A - hij blijft wel het naastgelegen hotel 't Middelkamp met een bezettingsgraad van 87 (!) procent runnen - is blij dat De Noorderbak open blijft. "Toneelverenigingen en koren zaten echt met de handen in het haar. Want waar vind je in deze regio een ruimte met zoveel zitplaatsen en met zo'n mooie akoestiek?" Inmiddels is ook het programma voor de eerste helft van 2018 grotendeels ingevuld. Veel blije gezichten dus. Peter Kuijer en Tanja Boels worden tot het einde van het seizoen begeleid door Herman van der A, die nu ook meer tijd krijgt om zelf weer toneelstukken te schrijven.

Fijn gesprek

"Ik ben dirigent van het shantykoor Störmwind in Wedde en tijdens een concert in Emmer-Compascuum hoorde ik dat Herman van der A de deur wilde sluiten van De Noorderbak", vertelt Peter Kuijer. "Ik ben toen eens langs gegaan en we hebben vervolgens een fijn gesprek gehad. Het klikte eigenlijk meteen tussen ons. We hebben eerlijk gezegd niet lang hoeven na denken om de exploitatie over te nemen. Theaterboerderij De Noorderbak heeft in de afgelopen 23 jaar een uitstekende naam opgebouwd en voorziet duidelijk in een regionale behoefte. Bijkomend voordeel is dat het theater niet verbouwd hoeft te worden. We stappen in een rijdende trein. We runnen nu meerdere bedrijven in Westerwolde en we hebben de ambitie om verder uit te breiden. We zien De Noorderbak dan ook als een poort naar de provincie Drenthe." Naast het verzorgen van uiteenlopende voorstellingen in het theater, wordt te zijner tijd ook een eetcafé in De Noorderbak geopend waar de gasten kunnen genieten van heerlijke streekgerechten tegen een betaalbare prijs. In eerste instantie worden de pijlen eerst gericht op de tientallen voorstellingen in De Noorderbak. "Dus meedraaien met Herman en de sfeer gaan proeven."