Uitreiking Draaginsigne Gewonden en Draaginsigne Nobelprijs voor de Vrede in Borger-Odoorn

nieuw-buinen - Bert de Keijzer heeft vanmiddag uit handen van wethouder Frits Alberts van de gemeente Borger-Odoorn het Draaginsigne Gewonden én het Draaginsigne Nobelprijs VN-militairen in ontvangst genomen.

De 53-jarige inwoner van Nieuw-Buinen was één van de 9000 Nederlandse militairen die in de jaren 1979-1985 deel heeft genomen aan de UNIFIL vredesmissies in Libanon. Als gevolg van zijn militaire oorlogservaringen is hij psychisch gewond geraakt. De gemeente Borger-Odoorn vindt het toekennen van het Draaginsigne Gewonden een eervol gebaar. "Voor hen, die het insigne toegekend krijgen, is het een belangrijke vorm van erkenning voor datgene wat zij gedaan hebben en waardoor zij, in welke vorm dan ook, gewond zijn geraakt", aldus wethouder Alberts. Met de instelling van het Draaginsigne Gewonden is tegemoet gekomen aan de wens van veteranen om in navolging van het Amerikaanse ‘Purple Heart’ een onderscheiding uit te reiken aan diegenen die tijdens de dienstvervulling gewond zijn geraakt. Het Draaginsigne Gewonden wordt toegekend aan militairen die onder oorlogsomstandigheden of daarmee overeenkomende situaties een lichamelijke verwonding en/of psychisch letsel hebben opgelopen. Het insigne is bedoeld om respect en dank te betonen aan alle veteranen die lijden of geleden hebben onder lichamelijke en/of psychische gevolgen van hun plichtsvervulling onder oorlogs- of daarmee vergelijkende omstandigheden. Sinds 1994 onderzoekt het Veteraneninstituut, namens de Minister van Defensie, de meldingen voor het Draaginsigne Gewonden. Naast het Draaginsigne Gewonden is door de wethouder ook het draaginsigne uitgereikt dat behoort bij de Nobelprijs voor de Vrede, die in 1988 toegekend is aan 13 VN-vredesmachten, die in de periode van 1948 tot 1988 een vredesoperatie uitvoerden.

Huwelijksaanzoek

Na het uitreiken van de twee draaginsignes en in opmaat naar de fotosessie heeft Bert de Keijzer zijn vriendin Suzanne Wolters ten huwelijk gevraagd. Wanneer het tweetal elkaar officieel het jawoord geeft is nog niet bekend.