Tobias Haccou: ‘Pas tevreden met top tien’

VALTHE/EMMEN - Kleiduifschutter Tobias Haccou uit Valthe is vorige week uitgeroepen tot sporttalent van de gemeente Borger-Odoorn. Daardoor is hij automatisch genomineerd voor het Sportgala Drenthe.

Door Vincent Trechsel Op nationaal niveau is de 17-jarige Tobias Haccou de allerbeste. Hij kan terugkijken op een succesvol 2016 waarin hij – in twee verschillende disciplines - Nederlands kampioen werd. Die disciplines heten trap en skeet, waarvan de laatste zijn favoriete discipline is. Bij zowel trap als skeet dien je in totaal 125 kleiduiven neer te knallen in vijf ronden. De sporters staan op een verhoging. Onder hen wordt de schietschijf – de kleiduif dus – een kant op geschoten. Bij trap weet je niet welke kant de duif opgeschoten wordt en bij skeet wordt de duif uit een links- of rechts gepositioneerde toren geschoten.

Duiven

Behalve de nationale successen timmert Haccou – actief bij Schietsportcentrum Emmen – ook over de grens flink aan de weg. Het wil nog niet zo vlotten tijdens officiële Europese of mondiale kampioenschappen, maar bij internationale wedstrijden georganiseerd door een land zelf – zogenoemde Grand Prixs – gaat het best goed. In Qatar bijvoorbeeld won de inwoner van Valthe zilver. Hij knalde 117 duiven uit de lucht. Van de 125 dus. Zijn record is 118. De jongen die goud won – ene Jack Fairclough uit Engeland – wist er zelfs 121 te raken. Goed voor een wereldrecord. “Dat de EK’s en WK’s niet goed gaan, komt doordat ik mezelf te veel druk opleg”, bekent Haccou. “Op het EK haalde ik 108. Niet dat dit héél slecht is, maar daardoor eindigde ik wel als dertigste.” Het verschil met toppers als Jack Fairclough en de Valthenaar is de focus, zoals Haccou zelf zegt. “Hij blijft zo dicht bij zichzelf en kan de buitenwereld totaal vergeten. Hij schiet in zijn eigen wereldje.” Het is iets waar Haccou veel op traint. Een ander wezenlijk verschil is de populariteit van de sport in het land. In landen als Engeland en Italië leeft de schietsport veel meer dan bij ons in Nederland, stelt hij. “Maar dat is wel logisch, want Nederlanders zijn eerder tegen onderwerpen als jacht en wapens dan andere landen. In Engeland is kleiduifschieten een heel normale sport, dus hebben zij veel meer schutters waardoor ze eerder een hoger niveau halen.”

Toernooien

In 2017 staan in ieder geval het EK in Azerbeidzjan en het WK in Moskou op het programma. Het doel van Haccou is om tijdens die toernooien een goede wedstrijd neer te zetten, zoals hij dat op nationaal niveau wel weet te bereiken. “Ik ben pas tevreden met een tiende plek of hoger. Ik kan de lat nu nog hoog leggen, zolang ik die druk tijdens de wedstrijd maar niet voel.” Tijdens het Sportgala Drenthe kennen verschillende categorieën een winnaar. Daarnaast wordt er een publieksprijs vergeven. Mensen kunnen tussen 17 en 19 februari stemmen op hun favoriete sporter via de website www.sportgaladrenthe.nl. Het Sportgala wordt donderdag 2 maart gehouden in het Atlas Theater in Emmen.