Truida Plaggenborg: ‘Het uitzicht is hier mooi’

ODOORN/VALTHERMOND - Jannes en Truida Plaggenborg krijgen dinsdagmiddag 17 januari bezoek van burgemeester Jan Seton van de gemeente Borger-Odoorn. Het stel is vandaag liefst zeventig jaar getrouwd.

Door Kristian Elders Samen met hun drie kinderen, zeven kleinkinderen en negen achterkleinkinderen wordt de ware mijlpaal vandaag met een koud en warm buffet gevierd in woonzorgcentrum De Paasbergen, want daar leven Jannes (92) en Truida (90). Zij kwakkelen enigszins met hun gezondheid, maar maken er samen uiteraard het beste van in Odoorn. Dat weten bijvoorbeeld ook zoon Luut en schoondochter Ina uit het nabije Emmen. Jannes werd geboren in Valthermond en Truida kwam ter wereld in de buurt van Ter Apel. Bij de bioscoop in Ter Apel ontmoetten de twee elkaar ooit. Truida: “Mijn zus had verkering met een vriend van Jannes en zodoende kwamen ook wij met elkaar in contact.” Jannes en Truida trouwden in het gemeentehuis in Exloo en woonden lange tijd in Valthermond. Aanvankelijk woonden zij vier jaar bij de ouders van Jannes. Verder woonde het echtpaar onder meer op een steenworp afstand van de velden van voetbalvereniging Valthermond.

Zomermaanden

Valthermond werd uiteindelijk ingeruild voor een aanleunwoning bij De Paasbergen. Het was er mooi daar tegen de bosrand, maar ook stil. “En eerst ook saai”, vertelt Truida. “We wonen nu enige jaren in De Paasbergen en krijgen hier hulp. Het uitzicht is hier mooi. We zitten tijdens de zomermaanden altijd buiten.” Tijdens zijn werkzame leven zette Jannes zich onder meer in voor een plasticfabriek in de omgeving van Valthermond en voor de AKZO in Emmen. Truida werkte op het land voor een boer in Valthermond en later in de huishouding. Met veel plezier kijkt het echtpaar terug op onder meer de reisjes naar Oostenrijk. Denkend aan die goede oude tijd tuurt Truida uit het raam. “We missen dat wel eens en konden toen nog alles.”