Vier Pioniers vormen entree ‘Rensenpark’

Emmen - De Vier Pioniers noemen ze zichzelf: Ingo Leth, Aafke Hof, Marika Houkes en Belinda Koffeman. Samen zijn zij de culturele entree van het oude dierenpark, dat zaterdag als stadspark is geopend.

Tekst en foto's: Vincent Trechsel Leth met zijn galerie, Hof als zilversmid, Houkes maakt couture en Koffeman met Oosterse invloeden zoals yoga en vechtkunst. Hof zit in de oude souvenirwinkel en die andere drie in het voormalige Biochron. Bij de ingang van het nieuwe park – dat zaterdag officieel is geopend door Jaap en Aleid Rensen – bevindt zich de galerie van Ingo Leth. Strakke lijnen, alles gewit en kostbare werken sieren zijn nieuwe werkplek. Diverse kunstenaars zoals Jacob Bos uit Hoogeveen, de Roemeen Ioan Nemtoi en Chris Gadiot uit Heerlen stellen er hun kunst tentoon. Leth zei het niet, maar in alles blijkt dat de schilderijen van Jacques Tange uit Schiedam hem het meeste doen. De trots en passie waarmee hij praat over de karakteristieke schilderijen van Tange werken aanstekelijk. “Je moet wel achter de kunst staan, die je tentoonstelt. Anders werkt het niet”, zei Leth later.

Onherstelbaar

Opvallend in de galerie is de muur met drie eigen gemaakte, maar kapotte schilderijen. Alle drie gemold door het tuig dat in het Pinksterweekend de gesloten dierentuin tot op de laatste wasbak molesteerde. Door vier schilderijen ging een brandblusser. Waarom dit er hangt? Leth is bang dat het nieuws anders te snel vergeten wordt. “Het is een periode die voor mij niet zomaar is afgesloten. Dat geldt voor heel veel meer mensen, want het hele land was boos. Iedereen heeft hier herinneringen. Die schilder je in mijn geval helaas niet weg”, doelt hij op de drie onherstelbare scheuren in zijn kunstwerken. Direct naast Leth zit Marika Houkes. Onder het label Maraque ontwerpt ze kleding voor ‘de sterke vrouw die bewust en krachtig in het leven staat’. “Zo’n winkel krijg je nooit weer”, oordeelt ze. “Het is toch geweldig hier? Wat een plek!” Leuk gegeven is dat Maaike Rensen – de dochter van Jaap en Aleid – bij Houkes in de winkel staat.

Opnamestudio

Een verdieping onder Maraque zit Belinda Koffeman met haar Oosters Centrum Drenthe. Doel van het centrum is kennisvergaring en bewustwording van de gezondheid. Dit kan middels reikibehandeling, ademtherapie of bijvoorbeeld meditatie. De oude theaterzaal in het voormalige Biochron is volgens Koffeman de ideale omgeving voor de Oosterse invloeden. “Het lijkt wel een opnamestudio, zo geluidsdicht is het hier. Het zachte geluid van de luchttoevoer en het golvende dak geven iets extra’s. Hier kom je voor je rust.” Net voorbij het voormalige Biochron, waar voorheen een souvenirwinkel was te vinden, zit nu Aafke Hof met haar zilverwerk. Behalve vitrines met allemaal eigen gesmede sieraden is Hof dagelijks te bewonderen achter de werktafel, gevestigd in de shop zelf. Verguld met de locatie is Hof in ieder geval. “Ik was als een kind zo blij toen ik hoorde dat ik hier met mijn smederij zou kunnen zitten.”

Pionier

Het stadspark – dat hier en daar ook al het Rensenpark wordt genoemd – is nu een ware oase van rust. Dat de grote hoeveelheid vogels die er hun intrek heeft genomen de volledige stilte zo nu en dan onderbreekt, versterkt het parkgevoel alleen maar. Een rondje Rensenpark zal de eerste weken, misschien maanden, best vreemd zijn. Lege verblijven die met dieren uit onze herinnering worden opgevuld, geven uiteindelijk toch een leeg gevoel. Het onkruid dat het afgelopen half jaar niet is gesnoeid, is heer en meester in het park. Het wachten is op initiatiefnemers die net als de Vier Pioniers een nieuw leven proberen te geven aan die bijzondere locatie. Tot die tijd blijft het Rensenpark gewoon een verlaten dierentuin.