Wendy Jansen: 'Ouders houden de regie'

Emmen - /BORGER/ODOORN - Home-Start bestaat alweer twintig jaar in de gemeente Emmen. Ook in onder meer de gemeenten Coevorden en Borger-Odoorn timmert de organisatie aan de weg.

Door Kristian Elders Home-Start biedt opvoedingsondersteuning, hulp en vriendschap aan gezinnen met minstens één jong kind. Er wordt gebruik gemaakt van vrijwilligers, die de gezinnen op laagdrempelige wijze helpen. “Dat zijn gezinnen waar het tijdelijk niet helemaal lekker loopt”, verduidelijkt Liesbeth Oostra. Zij is coördinator in de gemeente Coevorden. “Dat kan komen door bijvoorbeeld ziekte, overbelasting of doordat het overzicht is verdwenen. Niet iedereen kan terugvallen op mensen in de eigen omgeving en ook daarvoor zijn wij er.” Vrijwilligers bieden iets anders dan betaalde krachten. “Omdat onze vrijwilligers in bijna alle gevallen ervaring hebben met het opvoeden van kinderen, is sprake van een ouder-ouder contact en een tijdelijke aanvulling op het netwerk van het gezin.” Home-Start werkt vraaggericht. Na een gesprek met de vrijwilliger volgt een training van drie dagen. De coördinatoren Marian de Vroomen (gemeente Emmen), Wendy Jansen (gemeenten Emmen en Borger-Odoorn) en Oostra (gemeente Coevorden) geven de training. “Onze vrijwilligers kijken ook naar wat goed gaat in een gezin”, weet Jansen. “De ouders houden de regie en de vrijwilliger kijkt onder meer naar de normen en waarden, die in het gezin van toepassing zijn. Het is prachtig om te zien dat iemand weer in zijn of haar kracht komt.” Een vrijwilliger komt gemiddeld een dagdeel per week bij een gezin over de vloer. Bijvoorbeeld Maatschappelijk Welzijn Coevorden, welzijngroep Sedna (gemeente Emmen) en het consultatiebureau verwijzen gezinnen regelmatig door naar Home-Start, weten Jansen en Oostra. Het totaal aantal vrijwilligers betreft op dit moment bijna zestig. “Vooral in de gemeente Emmen kunnen we nog wel vrijwilligers gebruiken”, zegt Jansen.

Home-Start+

In de gemeente Coevorden wordt onder de noemer Home-Start+ ook hulp geboden aan - op dit moment - vijf gezinnen met kinderen in de leeftijd van de basisschool. Oostra: “Problemen houden soms niet op voor gezinnen met kinderen, die ouder zijn dan zeven jaar. Denk aan moeilijk mee kunnen komen op school of aan pestgedrag. Ook dan is het plezierig als iemand met je meedenkt.” Home-Start helpt iets meer dan zeventig gezinnen in de gemeente Emmen, ruim tien in de gemeente Borger-Odoorn en zo’n dertig in de gemeente Coevorden. Het twintigjarig bestaan in de gemeente Emmen wordt eind augustus besloten gevierd, samen met de gezinnen en vrijwilligers. Meer informatie over onder meer het aanmelden als gezin of vrijwilliger - in Zuidoost-Drenthe - staat op de website www.home-start.nl.