Verzamelvirus 'in het klein'

Emmen - Liefhebbers van miniatuurauto's verzamelen zich in april massaal bij een daarvoor bestemde beurs bij Autobedrijf Ambergen in Emmen. Dat verwacht Emmenaar Jan Cornelis Baas (63) althans.

Door Vincent Trechsel Baas is autobuschauffeur van beroep en organiseerde vorig jaar zijn eerste miniatuurautobeurs. Toen bezochten zo'n driehonderd liefhebbers de beurs in Emmen. "Als er dit jaar weer zoveel mensen komen, ben ik allang tevreden", vertelt de Emmenaar, die de beurs samen met Arie Scheper en Roelof Middeljans organiseert.

Duizenden

En driehonderd man is zelfs nog wat aan de lage kant omdat beurzen met miniatuurauto's en bijvoorbeeld miniatuurtreinen doorgaans door honderden - zo niet duizenden - mensen worden bezocht. "Er is heel veel belangstelling voor", weet Baas. "Dat komt omdat zowel jong als oud miniatuurauto's verzamelt. Vorig jaar waren er ook bezoekers van tachtig jaar oud. Prachtig toch?" Miniatuurbeurzen staan altijd in het teken van kopen, ruilen en showen van goederen. De liefhebbers komen met fotoboeken, autoboeken, folders en willen laten zien wat ze hebben en weten van hun bezit. Sommigen bezoeken de beurzen voor dat ene model dat ze nog moeten hebben voor een complete collectie, terwijl anderen alleen langskomen om een kijkje te nemen. Bij Emmenaar Baas zelf dateert het verzamelvirus van zo'n 45 jaar geleden, toen er met pakken margarine gespaard kon worden voor modelautootjes. Baas vertelt: "Als je honderd zegeltjes had, stuurde je die op naar het huismerk van de melkboer. Tegen een extra betaling van 7,50 gulden kreeg je bijvoorbeeld een trekker met oplegger, uiteraard voorzien van hun logo. Daar is de verzamelwoede begonnen."

Vitrines

Bij Baas, woonachtig in de Emmer wijk Emmermeer, is die verzamelwoede nog te overzien, maar bij een kennis van Baas is dat een heel ander verhaal. "Die man woont in een villa in Brabant. Onder zijn villa heeft hij een gigantische ruimte met alleen maar modelauto's. Er staan allemaal vitrines gevuld met zo'n twintigduizend auto's." De veelzijdigheid is het die Baas als omschrijving pakt voor zijn hobby. "Je hebt zoveel soorten auto's, bedrijven, kleuren en dus zoveel series. Je kan auto's van Daf sparen met allemaal verschillende bedrijfsmerken of veertig exact dezelfde modellen, maar dan in andere kleuren. En zo kan je heel lang doorgaan. De prijzen verschillen van 2,50 euro tot 1500 euro per stuk. Op onze beurs is het tientjeswerk." Alle liefhebbers zijn 23 april welkom van 10.00 tot 15.30 uur bij de Opel-dealer aan de Phileas Fogstraat in Emmen en kunnen rekenen op gratis koffie en cake.