Gert-Jan Schut: 'Ik heb hier veel geleerd'

Emmer-Compascuum - Ruim een jaar is hij bedrijfsleider van Schomaker Mannenmode in Emmer-Compascuum. De 38-jarige Emmenaar Gert-Jan Schut voelt zich als een vis in het water aan het Oosterdiep.

Door Kristian Elders De specialisatie van de zaak in het dorpshart van Emmer-Compascuum is (extra) grote maten, maar ook voor reguliere maten kunnen klanten er terecht. "Ik heb hier veel geleerd tijdens het eerste jaar", vertelt Schut aan de koffietafel. Hij volgde in maart 2015 zijn plaatsgenoot Karel Feeburg op. "Ik weet nu meer over onder meer de ins en outs van het bedrijf. Dit avontuur is voor mij een compleet nieuwe uitdaging en gelukkig werk ik samen met een leuk team, dat mij goed opving. Hier is het met elkaar de schouders eronder en volle vaart vooruit." Mannen komen dus veelal specifiek voor grote maten naar de modezaak van Schut. "Klanten komen uit de buurt, maar ook vanuit het zuiden van het land en daarnaast van de Waddeneilanden. Gratis parkeren kan letterlijk voor de deur."

Op hun gemak

Timmermansogen. De dienstbare Schut spreekt het woord duidelijk uit. "Ja, die moet je echt hebben hier. Extra grote mannen met grote maten verdienen specifieke aandacht. Het is belangrijk dat zij zich op hun gemak voelen. Het geeft een fijn en dankbaar gevoel om mensen blij te maken. Hier kan ik klanten van top tot teen aankleden, want alles is daarvoor voorhanden. Dus ook bijvoorbeeld een korte broek compleet met print. Dankbaarheid van de klant is hier de charme." Schut wordt blij van binnen wanneer hij op pad kan. "Er zijn klanten die kleding willen kopen en niet meer langs kunnen komen vanwege ziekte of ouderdom. Zij geven hun wensen door via een telefoontje of e-mail en daarna kom ik langs met de kleding. Het is erg leuk om hun blijheid te zien. Dan krijg ik een gevoel van dankbaarheid, want dit is 'nazorg voor' en dat vind ik heel belangrijk. Deze klanten kwamen hier eerder altijd over de vloer. Zij zijn er altijd geweest voor ons en dan moeten wij er ook voor hun zijn."