Wildlands ontruimd na 'brand' in grote kas | Fotoreportage

Emmen - Drieduizend abonnementhouders waren zaterdag in Wildlands Adventure Zoo Emmen. Allemaal om het park te testen. Een ontruimingstest stond op het programma die met succes afgerond moest worden.

Door Vincent Trechsel Een drukte van jewelste voor de ingang van de nieuwe dierentuin in Emmen, die over een kleine maand zijn deuren officieel opent. Een verkapte bedevaart trok langs een tempelruïne vol vlinders en een vallei met een kudde olifanten, en eindigde in de tropische kas Rimbula. Daar zou namelijk een ontruimingsoefening plaatsvinden. Doel: testen of de jungle binnen twaalf minuten geëvacueerd kon worden. Maar zover was het die zaterdagmiddag nog lang niet. Eerst konden de kinderen spelen in de jungle: olifanten nat spuiten met een waterkanon, klauteren in een touwconstructie ter hoogte van de boomtoppen, springen van steen naar steen en zo droog de overkant halen. Ouders waren mee op avontuur met hun kinderen of waakten bij het terras van het restaurant over de eigendommen die de kas in waren meegezeuld.

Bewondering

Een van die ouders is Lukas van Veen (40) uit Emmen, van jongs af aan al vaste bezoeker van de dierentuin. Hij zit aan een tafeltje vol jassen en tassen, maar geniet zichtbaar van al dat moois om hem heen. “Ik vind het hier heel mooi”, vertelt hij. “Er is een authentieke sfeer neergezet. Die nagebootste jungle met die vliegtuigonderdelen, geweldig is het.” Van Veen was al eerder met zijn gezin bij een testdag van het park geweest en bezocht toen Nortica, de klimaatwereld met pelsrobben en ijsberen. “We hebben die dag de 4D-ride gedaan. Dat was ook prachtig. Ik heb sowieso bewondering voor de directeur en zijn mensen, voor wat zij hier hebben neergezet. Aanvankelijk dacht ik dat ik het lastig zou vinden om het oude dierenpark los te laten, maar nu ik dit allemaal zo zie, wordt dat een stuk makkelijker.” Ondertussen staat de achtjarige Tess Landman samen met haar zusje Jasmijn (5), broertje Joris (3), ouders en grootouders in de rij bij de Rimbula River: een boottocht langs apen en olifanten. Het is de publiekstrekker in de kas, zeker gezien de bomvolle wachtrij. Het wachten duurt lang en of dat nog niet erg genoeg is, wordt al het leven in de kas opgeschrikt met een boel kabaal. Het geluid klinkt als een gibbon, een diersoort dat ook in de kas verblijft, maar het is het alarm. De ontruiming is begonnen en iedereen moet de kas verlaten, ook de mensen die al een tijdje in de rij hebben staan wachten. Rook doemt op bij een van de nooduitgangen van de kas, medewerkers trekken gele hesjes aan en ook de brandweer is aanwezig. Binnen no-time is de kas leeg. Iedereen staat buiten. Is de oefening geslaagd? “De brandweer was tevreden en we hebben het certificaat gekregen”, legt Hanneke Wijshake, woordvoerder van Wildlands, uit. “Zonder het certificaat hadden we deze oefening nog eens moeten doen. Als we het voor de opening van Wildlands niet gehaald zouden hebben, zou de kas niet open mogen. Gelukkig is dat niet het geval.”

Boottocht

De mensen stromen weer binnen en mogen nu ook de 4D-ride in Nortica testen. Het wordt wat rustiger in de kas, maar de kinderen die blijven, pakken hun avontuur snel weer op. De bootjes varen weer en de ringstaartmaki’s mogen na de oefening hun losloopgebied in. Razend populair zijn de apen, vooral omdat een paar vrouwtjes een kleintje met zich meedragen. Zo interessant als de gasten de maki’s vinden, vinden de dieren het boeiend om dicht bij de mensen te komen. Hier en daar worden de mensen beklommen door de maki's. Bij de boottocht stappen Tess en haar familie net uit een bootje. Ze heeft het naar haar zin gehad, maar het lange wachten vond ze niet zo. “De bootjes zijn erg leuk. Ik heb zelf foto’s gemaakt. Mijn mooiste is die met olifanten bij de waterval. Ik vind het erg leuk hier”, besluit ze.