Textielwinkels en kledingzaken in de Kanaalstreek

STADSKANAAL - Onder de titel ‘kleren maken de man (of vrouw)’ toont Bert Roossien op zondagmiddag 13 januari in het Streekhistorisch Centrum oude foto’s van textielwinkels en kledingzaken in de Kanaalstreek.

De opnames zijn afkomstig uit het omvangrijke foto- en dia-archief van het Streekhistorisch Centrum.

Rond 1900 trokken nog veel lokaal bekende textielhandelaren met hun koopwaar per fiets of hondenkar langs de deuren van dorp naar dorp zoals Velema, Westen, Oving en Huising. Zij bouwden hun klantenkring op door met een zak vol manufacturen de boer op te gaan. Mouwen inkorten of broekspijpen uitleggen gebeurde in het naaiatelier en wie het kon betalen liet zich een nieuw pak aanmeten bij de plaatselijke kleermaker. Veel kleding (sokken, hemden, borstrokken) werd nog door de huisvrouw zelf gebreid. De benodigde wol, garen en breipennen kocht je in de manufacturenzaak.

Kleding is sterk aan verandering onderhevig. In krantenadvertenties door de jaren zien we hoe de rokken beurtelings korter en langer werden, petten en hoeden verdwenen en vooral hoe de kleding kleurrijker en gevarieerder werd. Ook familiefoto’s geven de veranderingen in de mode goed weer: op de oudste sepiakleurige opnames uit 1880 zien we nog dames met oorijzers en heren met wat toen heette ‘een Duitse muts’ of een cilinderhoed.

De bijeenkomst begint om 14.30 uur. Een toegangskaartje kost 3 euro. Reserveren wordt aanbevolen: 0599-612649 of info@streekhistorischcentrum.nl