Vervlogen tijden over een klassenfoto uit Ter Apel

TER APEL - Bovenstaande, bijzonder unieke foto is niet de allereerste, maar zeker wel één van de eerste klassenfoto’s van een klas in Ter Apel.

door Jakob Been

Hij werd toegestuurd door de heer W. Timmerman en op de foto is de vierde klas van de kloosterschool te zien. Het nieuwe schoolgebouw, bij het klooster aangebouwd, werd in gebruik genomen in 1867 en bestond uit vier klaslokalen twee aan twee tegenover elkaar met een gang ertussen. Vóór die tijd kregen de kinderen allemaal les in één klaslokaal in het klooster.

Van de leerlingen zijn de namen – helaas – allemaal onbekend, maar de schoolmeester aan de rechterzijde is Albert Verwer, die zijn vader Jannes in 1877 opvolgde als hoofd van de school. Vader Jannes was hoofd van deze school tussen 1858 en 1877 en zoon Albert tussen 1877 en 31 december 1899.

De kinderen staan netjes opgesteld voor het schoolgebouw bij het klooster, helaas afgebroken tijdens de verbouwing aan het klooster in de jaren 1931 tot 1933. Op de tweede rij van onderen zitten – in het midden – twee ‘juffen’. Het zijn zussen van elkaar. De tweede van links is Juf Riek Prummel-Hassels en rechts naast haar zit Juf Aaltje Hassels. Vermoedelijk is de dame op de tweede rij van boven rechts ook een onderwijzeres, maar dat is niet bekend.

Dus waarschijnlijk zijn het alle leden van het onderwijzend personeel en vijf jongens en acht meisjes van klas 4. Dat de beide zussen bij elkaar op de foto staan betekent wel, dat de foto is te dateren in 1894-1895. Ze houden allemaal hun schoolboekjes in de handen, behalve meester Verwer, die een aanwijsstok in de handen houdt. Ook wisten ze dat ze op de foto zouden komen, want ze hebben allemaal hun mooiste kleren aan.

Het onderwijzend personeel van vier leerkrachten geeft aan, dat er toch best wel een behoorlijk aantal leerlingen op de school moet hebben gezeten. Dat zou dan weer kunnen betekenen, dat deze foto waarschijnlijk is gemaakt in de oogstmaand (augustus) en dat de meeste kinderen hun ouders moesten meehelpen op het land. Ook de ietwat zomerse kledij zou daarop kunnen wijzen.

Albert Verwer werd geboren op 20 november 1830 in Bourtange als zoon van Jannes Verwer (beroep: onderwijzer) en Dievertje Klaassens Gelling uit de onderwijzersfamilie Gelling. Albert Verwer trouwde op 7 april 1859 met Grietje Drenth uit Sellingen en samen kregen ze zes kinderen, van wie er 1 levenloos werd geboren. Zoon Jans Verwer werd ook onderwijzer, onder meer in Zwolle. Albert Verwer mocht helaas niet lang genieten van zijn welverdiende rust. Hij was al 69 jaar toen hij met pensioen ging en overleed op 25 mei 1902, 71 jaar oud.

Wilt u reageren op deze vervlogen tijden of wilt u zelf graag een foto laten plaatsen: jbeen01@hetnet.nl