Inloopmiddag bij de Veendammer vrijmetselaars

VEENDAM - Eén van de oudste vrijmetselaarsloges van Nederland is Het Noorderlicht in Veendam. Anthony Winkler Prins, de Veendammer predikant, schrijver, dichter en encyclopedist, was in 1878 medeoprichter van dit loge.

Hij bedacht de naam ‘Het Noorderlicht’. De loge bestaat dit jaar 140 jaar en op zondag 13 januari organiseren de leden een inloopmiddag. Belangstellenden kunnen tussen 11.00 en 13.00 uur een kijkje komen nemen.

Het gebouw staat er al sinds 1878 en ziet er aan de buitenkant uit als een normaal woonhuis. Echter, achter de voorgevel herbergt een fraaie rituele ruimte die in 1926 uitgevoerd werd naar ontwerp van de Amsterdamse architect Groen. Kenmerkend zijn het gotisch gewelfde plafond en de inrichting in Art Deco en Jugendstil uit de jaren twintig van de vorige eeuw.

Vrijmetselarij kenmerkt zich onder andere door vrij denken. „Je zoekt je eigen route door het leven. Maar niet eenzaam, niet alleen. Je zoekt een plek waar mensen naar jou luisteren. Zoeken naar antwoorden op levensvragen”, aldus de Veendammer afdeling.

Het Noorderlicht is te vinden aan het Beneden Westerdiep 47 in Veendam.