Bennie de Vries: op naar de 500 (ultra)marathons

STADSKANAAL - Ultraloper Bennie de Vries is weer terug uit Berlijn. Daar heeft hij eind december vier dagen achter elkaar een marathon gelopen op en rond een zogeheten Trümmerberg.

door Paul Abrahams

Een kunstmatige heuvel met afval en puin uit de Tweede Wereldoorlog met een hoogteverschil van 600 meter. "Een prachtige ervaring", blikt de 53-jarige inwoner van Stadskanaal terug. "Ik heb ook elke dag nog sneller kunnen lopen: 4.31 uur, 4.30 uur, 4.29 uur en 4.19 uur. Slechts acht deelnemers hebben vier keer de marathon gelopen. Ik was de enige Nederlander."

Zaterdag 12 januari staat een marathon in Almere op het programma. Het wordt nummer 433 op de lijst. "Landelijk gezien sta ik op de elfde plaats wat betreft het aantal (ultra)marathons. Nummer één heeft 1634 streepjes achter zijn naam staan. Een top 10 positie moet dit jaar mogelijk zijn, want een aantal ultralopers is gestopt en ik ben nog relatief jong. Kijk je naar de wereld, dan ben ik inmiddels de top 300 binnengeslopen."

Als Bennie de Vries - ondanks de fysieke inspanning - fit blijft, dan hoopt hij op 29 december op zijn verjaardag zijn 500ste (ultra)marathon bij te kunnen schrijven. "Wederom in Berlijn", verklapt hij. "Ik ben nu bezig met een strakke planning, zodat nummer 500 in Berlijn kan worden gelopen."

De eerste deelname aan een marathon was in 1991 in New York. In achttien jaar heeft de Knoalster vervolgens 20 marathons gelopen. Vanaf 2009 is het snel gegaan en stond zijn naam maar liefst 412 keer op de startlijst.