Oog in oog met de hunebedbouwers

BORGER - Op vrijdag 18 januari opent het Hunebedcentrum een nieuwe expositie, gemoderniseerd en inspelend op de wensen van de huidige bezoeker.

"Nog meer interactiviteit en beleving", benadrukt Harrie Wolters. Hij is de nieuwe directeur van het Hunebedcentrum. "De oude expositie dateerde uit 2005 en was aan vervanging toe. Niet alleen vanwege verouderde apparatuur, maar ook vanwege nieuwe wetenschappelijke inzichten. Het Hunebedcentrum mijdt lange lappen tekst en laat zijn bezoeker oog in oog met de oertijd staan. Door middel van een fotowand en diorama, waant de bezoeker zich in de prehistorie. Daarnaast is geïnvesteerd in interactieve spellen en samenhang met het oertijdpark buiten. Met deze expositie wil het Hunebedcentrum meer bezoekers trekken en een belangrijk onderdeel zijn in Drenthe als ‘oerprovincie’."

"Voor de nieuwe invulling in het museumgedeelte is gebruik gemaakt van de nieuwste technieken en de laatste wetenschappelijke inzichten, bijvoorbeeld vanuit de opgravingen in Dalfsen", vervolgt Wolters. "Om de interactieve beleving te garanderen staan er diverse touchscreens en actiepanelen met interactieve spellen voor de bezoeker klaar. Geen lappen tekst, maar veel meer een visuele vertelling. De bezoeker kan de verdieping opzoeken, daar waar de bezoeker dat wil. Deze nieuwe expositie helpt de bezoeker een beeld te kunnen vormen van hoe onze vroege voorouders hebben geleefd. Zo laat het diorama schitterend zien hoe de oermens van jagen en verzamelen overging tot een boerenbestaan."

De opening wordt verricht door Cees Bijl, gedeputeerde van de provincie Drenthe en Jan Seton, burgemeester Borger-Odoorn.