Staatssecretaris Harbers in het voorjaar opnieuw naar Ter Apel

Vlagtwedde/Ter Apel - Staatssecretaris Mark Harbers komt in het voorjaar opnieuw naar Ter Apel om met de gemeente Westerwolde te praten over de problemen die zogenoemde veiligelanders veroorzaken in het dorp. Dat zei burgemeester Jaap Velema donderdagavond tijdens zijn nieuwjaarstoespraak in Zaal 12 in Vlagtwedde.

"Doel is om de overlast in Ter Apel onder controle te krijgen", zei Velema, die na zijn installatie als burgemeester van Westerwolde op 19 december vorig jaar door de staatssecretaris ook telefonisch is gefeliciteerd met zijn benoeming. "Dat heb ik zeer op prijs gesteld."

Velema begon zijn nieuwjaarstoespraak met een 'voorstelronde' en een opsomming van de activiteiten die hij in de afgelopen maand heeft gedaan, van een bezoek aan het COA en de kerstmarkt in Ter Apel tot het startschot geven van de Nieuwjaarsloop in Blijham.

Hechte gemeenschap

Volgens Velema is Westerwolde een hechte gemeenschap, die 'Noaberschap' hoog in het vaandel heeft staan. "Westerwolde is ook in 2019 een benaderbare gemeente, waarin respect voor elkaar hebben en respect hebben voor de omgeving een groot goed is."

Er is ook dit jaar en in de toekomst aandacht voor werk(gelegenheid), onderwijs, duurzaamheid, Cittaslow en het cultureel erfgoed, zo stelde Velema, die ook nog een tip meegaf aan mensen die besluiten van baan te veranderen. "Doe dat rond de kerst, dan krijg je zowel van de oude als de nieuwe werkgever een kerstpakket."

Velema  benoemde tot slot nog de bijzondere ligging van Westerwolde. "Het hart van het Nedersaksich taalgebied", zo stelde de burgervader, die - volgens een niet nader benoemde inwoner van de gemeente - op 25 mei zich pas echt burgemeester van Westerwolde mag noemen.

Echte burgemeester

"Mij werd verteld dat een burgemeester, die nog geen kanon in Vesting Bourtange heeft afgevuurd geen echte burgemeester is. Dat gebeurt op 25 mei, tijdens de Slag om Bourtange. Ik verheug me er op."