Lezing Jan Mooibroek over geschiedenis van de bioscoop

STADSKANAAL - Op zondag 20 januari houdt Jan Mooibroek onder de titel ‘Eene Zeer Interessante Vertooning’ een lezing in het Streekhistorisch Centrum over de bioscoopgeschiedenis.

Hij vertelt over de komst van de fotografie, de ontdekking van het bewegend beeld en hoe de bioscopen eerst op de kermis, daarna in zalen en later in echte bioscopen in de Veenkoloniën kwamen en soms ook bleven. Bekende namen van bioscoopuitbaters als Hollemans en Abeln passeren de revue.

Foto’s van vroeger en nu, bijzondere wetenswaardigheden en een aantal bekende films die velen zich vast nog wel herinneren, komen aan bod. Onderwerpen uit het Polygoonjournaal ‘Het Neerlands Nieuws’ die in onze regio zijn gemaakt, maken de presentatie compleet.

Jan Mooibroek schreef het boek ‘Bewegende beelden, witte doeken’ over de bioscoopgeschiedenis in de regio en is fervent verzamelaar van alles wat met dit onderwerp te maken heeft. Hij was in zijn vrije tijd vele jaren actief als operateur in bioscoop De IJzeren Klap in Musselkanaal en later in Smoky in Stadskanaal.

De lezing begint om 14.30 uur. Een kaartje kost vier euro, donateurs betalen 2,50 euro. Reserveren kan tijdens kantooruren telefonisch op 0599-612649 of via info@streekhistorischcentrum.nl