‘Het lopen van de Camino is best spannend’

STADSKANAAL - In het kantoor van fotograaf Hans Banus aan de Oosterstraat 24 in Stadskanaal wordt vrijdag 25 januari een informatiebijeenkomst gehouden voor inwoners uit de Kanaalstreek en omgeving, die een lang gekoesterde wens in vervulling willen laten gaan: het lopen van de zogeheten Camino, de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela in het noordwesten van Spanje.

door Paul Abrahams

Vanaf 20.00 uur geven Hans en Petra Banus samen met Herman Wijlhuizen en Hilka Steenvoorden - ook zij wonen in Stadskanaal - tekst en uitleg.

"We spreken regelmatig mensen die van plan zijn om de bekende pelgrimsroute te gaan lopen", vertelt Hans die sinds 2014 zeven keer de wandelschoenen heeft aangetrokken. "Maar vaak blijft het alleen bij plannen. Door middel van de informatiebijeenkomst willen we ze het laatste duwtje in de rug geven om toch eens een keer het avontuur aan te gaan. Afhankelijk van de tijd die je hebt, kun je kiezen voor verschillende routes met uiteenlopende afstanden. Je kunt naar het startpunt met de auto, de trein of het vliegtuig, maar het eindpunt is altijd Santiago de Compostela."

"Natuurlijk is het spannend", weet Hans inmiddels uit ervaring. "Je moet best veel regelen, zoals bijvoorbeeld een pelgrimspaspoort of Credencial de Peregrino. Een soort stempelkaart waarin de pelgrim stempels verzamelt van bijvoorbeeld pelgrimsherbergen, om te kunnen laten zien waar hij of zij geweest is.

En weet je 's morgens waar je 's avonds kunt slapen en eten? Duizenden mensen zijn op pad. Maar wees gerust: er is altijd wel een slaapplaats. Desnoods bij de pastoor of bij de burgemeester van een dorp. De route is met pijlen aangegeven, maar toch kan het gebeuren dat je onderweg verdwaalt. Belangrijkste tip: niet in paniek raken!"

"Het blijft elke keer weer een belevenis", vervolgt Hans die inmiddels verschillende routes heeft afgelegd en prachtige fotoboeken heeft samengesteld. "Je komt onderweg tot jezelf, je geniet van de prachtige natuur en zeker niet onbelangrijk: je ontmoet veel mensen waarmee contacten worden gelegd. We hebben nog steeds contact met wandelaars uit landen als onder meer Canada en Australië. De ene keer praat je met een directeur van een Duitse bank die contracten ter waarde van honderden miljoenen heeft afgesloten en we hebben ook gesproken met een nicht van koningin Maxima. Geweldig toch?"

Heeft u belangstelling om de informatiebijeenkomst over het lopen van een pelgrimsroute naar Santiago de Compostela bij te wonen? Stuur dan een mail naar info@hans-banus.nl