Burgemeester Froukje de Jonge kruipt in de huid van een inbreker

STADSKANAAL - De datum van de jaarlijkse zogeheten 'witte voetjes' actie van de gemeente Stadskanaal staat altijd rood omcirkeld in de agenda.

Want zeg nu eerlijk: wat is leuker om samen met de burgemeester, wijkagenten en leden van de wijkraad in de huid van een inbreker te kruipen om met een kritisch oog te kijken naar inbraakgevoelige situaties?

Dit jaar is de keuze gevallen op Waterland. Nog niet eerder is de woonwijk bezocht in het kader van de actie en actuele cijfers laten een lichte stijging zien van het aantal inbraken. "Stadskanaal is een veilige gemeente, maar elke woninginbraak is er eentje te veel", benadrukt burgemeester Froukje de Jonge. "Een woninginbraak heeft bovendien high impact op de bewoners. Vooral emotioneel."

Twaalf maanden geleden worden in de Vogelwijk in Stadskanaal heel wat 'witte voetjes' persoonlijk uitgedeeld aan bewoners of in de brievenbus gestopt als bewoners niet thuis zijn. Flyers met nuttige tips om de kans op een inbraak te verkleinen inclusief de melding van 'deze voetstap had ook een insluiper kunnen zijn'.

Hoe anders is de situatie in Waterland. Nergens staan dure niet afgesloten fietsen op de oprit, geen ladder tegen de muur en ook geen tuinhuisjes met de deur open en een grasmaaier die uitnodigend staat te wachten om meegenomen te worden door ongewenste indringers. O ja, alle auto's die worden gecontroleerd zijn eveneens keurig afgesloten.

Ondanks de slechte weersomstandigheden - koud en natte sneeuw - neemt waarnemend burgemeester Froukje de Jonge gedreven het voortouw. Ze rammelt aan garagedeuren, controleert autoportieren en laat zich niet afschrikken door blaffende honden. De stapel flyers wordt maar niet kleiner. "Wat is dit een buitengewoon keurige wijk, een dikke tien hoor", constateert ze. "Ik had zoiets verwacht als bij mij thuis in Almere. Een flinke handvol niet afgesloten fietsen bij de voordeur inclusief een tas met vergeten boodschappen."

Na drie kwartier wandelen door de woonwijk is het dan eindelijk raak. Een schuttingdeur is niet op slot, in de achtertuin brandt geen licht. De dochter meldt desgevraagd dat de deur normaal gesproken altijd is afgesloten, maar dat haar ouders even met de fiets weg zijn. Ze komen zo weer terug. Ze neemt de flyer in ontvangst en draait meteen de deur op slot.

Op weg terug naar het verzamelpunt wordt een dure fiets aangetroffen bij de voordeur. Weliswaar op slot, maar het is een kleine moeite om het rijwiel mee te nemen en in te laden in een bestelwagen. Om de hoek staat een garagedeur open. Enkele seconden later komt een auto aanrijden. Blijkbaar heeft de automobilist de deur op afstand kunnen openen.

Paul Abrahams