Besluit spoor Stadskanaal naar Veendam is heel dichtbij

STADSKANAAL - Een positief besluit van het provinciebestuur over een volwaardige spoorverbinding van Veendam naar Stadskanaal hangt in de lucht.

Dat meldt Dagblad van het Noorden.

Dat liet gedeputeerde Fleur Gräper (D66, verkeer en vervoer) gisteren doorschemeren in Provinciale Staten van Groningen. Zij verwacht dat nog voor de Statenverkiezingen in maart overeenstemming is bereikt tussen de betrokken partijen. Daarbij gaat het om museumspoorlijn STAR, ProRail, Arriva en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

,,We werken knoeperhard aan het zetten van de laatste vinkjes. Ik heb er geen baat bij om dit onder de pet te houden’’, zegt Gräper. Daarmee reageerde zij op Statenlid Frederic Geijtebeek (ChristenUnie) die ook als Provinciale Staten heel graag een klap wil geven op de uitbreiding van het spoornetwerk.

In deze samenstelling vergaderen Provinciale Staten over zeven weken voor het laatst. Het agenderen en bespreken van de spoorverbinding Veendam-Stadskanaal neemt na het besluit van het provinciebestuur enkele weken in beslag. ,,Ik lieg als ik zou zeggen dat het me behaagt als het tijdig lukt. Ik zie dat als een bonus’’, zegt Gräper. De provincie Groningen heeft 63,7 miljoen euro over voor een volwaardig treintraject met een dagelijkse dienstregeling. Het provinciebestuur heeft altijd aangegeven dat het besluit deze collegeperiode (2015-2019) wordt genomen.

Een volwaardige treinverbinding is een diepe wens van de gemeente Stadskanaal. Dat kan niet worden gezegd van politieke bestuurders in de gemeente Veendam, die onlangs de voorkeur gaven aan het opzetten van een spoorlijn naar Assen.

Het doortrekken van de spoorlijn Groningen-Veendam richting Stadskanaal is een zware bevalling. Dat komt omdat de belangen van alle betrokken partijen heel moeilijk te matchen waren. Veendam-Stadskanaal is geen hoofdspoorweg. Het baanvak is eigendom van STAR en moet in handen komen van de Nederlandse Staat. Een upgrade van de verbinding leidt tot strengere regels op het spoor, ook voor de machinisten van STAR.

Gräper staat positief tegenover de gedachte om Oost-Groningen te ontsluiten met behulp van extra spoor naar Emmen. Volgens haar is het besluit om daar mee aan de slag te gaan, mogelijk iets voor een volgend college.