Barry de Vries uit Gasselte Drents kampioen op natuurijs Noordlaren

NOORDLAREN/GASSELTE - Waar de eer van de eerste marathon op natuurijs naar Haaksbergen ging was het vrijdag de beurt aan Noordlaren.

In het Groningse dorp werd gestreden om de gewestelijke kampioenschappen van Groningen en Drenthe. Kampioen van de laatstgenoemde provincie werd Barry de Vries uit Gasselte.

Door de voorspelde weerberichten en de afgegeven code oranje kwam het publiek ditmaal niet in grote getale naar Noordlaren. Iets wat de wedstrijd op zichzelf wel verdiende.

Geen moment rust kenden de heren in het peloton, de ene na de andere rijder probeerde een voorsprong te pakken. De wedstrijd duurde een half uur plus tien ronden maar al vroeg in de wedstrijd moesten vele schaatsers hun meerdere erkennen in de snelheid van het peloton.

Met nog tien minuten te gaan ging Ve Vries demarreren en nam Karsten Veen uit Westerlee met zich mee. Beiden bleven constant aan de leiding en hielden de nog overgebleven groep op zo’n 150 meter. Eén iemand wist vanuit het peloton de oversteek nog te maken. Hero Goldhoorn sloot aan bij de twee koplopers en bleek zelfs zo sterk dat hij de twee achter zich liet. De Groninger won daarmee de marathon van Noordlaren, nipt voor Barry de Vries die zich wel kampioen van het gewest Drenthe mag noemen.

Een enorme opsteker voor de 28-jarige uit Gasselte die ook in 2010 al eens Drents kampioen werd op natuurijs, toentertijd vóór Frank Vreugdenhil, maar de laatste jaren kampt met een blessure. Deze titel toont aan dat hij op de weg terug is.