Sief Veldman-Aalders uit Ter Apel mag 100 kaarsjes uitblazen

TER APEL - Feest vandaag - dinsdag 29 januari - in Borg Westerwolde in Ter Apel. Sief Veldman-Aalders is 100 jaar geworden.

Ze krijgt in de namiddag bezoek van burgemeester Jaap Velema van de gemeente Westerwolde die haar namens het gemeentebestuur komt feliciteren.

Sieuwerdina Aalders is geboren op 29 januari 1919 aan de Sluisstraat in Musselkanaal. Ze groeit op in een gezin met acht kinderen en ook haar opa en oma vinden onderdak.

Vader runt een groothandel in koekjes en suikerwerken en daarom staat een groot pakhuis achter de woning.

Ze gaat naar de gereformeerde lagere school naar Tweede Exloërmond en vervolgens naar de christelijke MULO in Stadskanaal. Sief - zo is haar roepnaam - kan goed handwerken en kleding maken. Bovendien kan ze goed leren. Haar grote wens om een eigen winkel te beginnen gaat helaas niet in vervulling. Wel kan ze meteen na het MULO examen aan de slag als verkoopster bij Zwartsenberg in Stadskanaal.

In 1944 stopt ze met werken. Op 6 juli van dat jaar stapt ze namelijk in het huwelijksbootje met Riekend Veldman uit Ter Apel. Hij is buschauffeur bij Bergman. De geliefden krijgen een huurwoning aangeboden in de woonplaats van de bruidegom en kunnen vanaf het eerste moment de benen onder de eigen tafel steken. Riekend verdient later de kost als verzekeringsagent en Sief helpt achter de schermen mee met de administratie.

Het echtpaar krijgt zeven kinderen en inmiddels zijn er elf kleinkinderen en vijf achterkleinkinderen. Riekend is in 1988 overleden. Tot 2017 heeft Sief zelfstandig thuis gewoond. Na een verblijf van anderhalf jaar in De Schans in Emmen is ze enkele maanden geleden verhuisd naar Borg Westerwolde. Weer terug in haar geliefde Ter Apel.

Sief heeft tot op hoge leeftijd kleding gemaakt en nog steeds vindt ze het fijn om een spelletje scrabble of rummikub te spelen. Veel tijd wordt besteed aan woordzoeken en naast het puzzelen bezoekt ze ook met veel plezier activiteiten als bingo en muziekavonden in Borg Westerwolde.

Zingen was haar lust en haar leven, evenals spelen op het orgel. Ze was van jongs af aan lid van verschillende koren en ze heeft zelfs in Israël opgetreden. Ook heeft ze een paar keer haar zus in Canada bezocht. Nog steeds blikt ze met veel plezier terug op haar heerlijke kampeervakanties met de familie.

Paul Abrahams