100 kaarsjes op de taart van Kierrina Hingstman uit Borger

BORGER - Feest vandaag in het woon- en zorgcentrum Borgerhof in Borger. Kierrina Hingstman is namelijk 100 jaar geworden. Van harte gefeliciteerd!

De huiskamer is versierd met ballonnen, familieleden zitten gezellig onder het genot van taart en koffie met elkaar te praten en burgemeester Jan Seton van de gemeente Borger-Odoorn heeft een oogstrelend boeket bloemen meegenomen. Natuurlijk is voor hem de stoel naast de jarige jet gereserveerd.

Kierrina Enting is geboren op 31 januari 1919 in Bronneger onder de rook van Borger. Haar ouders runnen een boerenbedrijf en ze heeft geen broers of zusters. Van jongs af aan steekt ze de handen uit de mouwen.

In 1938 leert ze Hendrik Hingstman uit Deurze bij Rolde kennen. De vonk slaat over tijdens een dansavond in een café in Gieten. In juli 1940 geven ze elkaar het jawoord. De huwelijksvoltrekking vindt plaats in het gemeentehuis in Borger.

Het huwelijksbootje zet koers richting het geboortedorp van de bruid. Daar wordt het bedrijf van de ouders van Kierrina voortgezet. Een prachtig bedrijf met vee, landbouw, een hengstenhouderij en ... een café.

Het echtpaar heeft drie kinderen, vier kleinkinderen en inmiddels zijn er vier achterkleinkinderen. Hendrik is overleden op 13 april 1997.

Kierriena - haar moeder is 98 jaar geworden - wordt door de familie geroemd om haar kookkunst. Met name de ossenstaartsoep is legendarisch. Hobby's waren dansen, gymnastiek en zingen. "En ze houdt van droge worst", verklapt een kleinzoon. "Het is elke keer weer een traktatie als we een droge worst meenemen."

De 100-jarige zelf geniet met volle teugen van de drukte om haar heen. "Ik vind het mooi, maar morgen ga ik wel even lekker uitslapen."

Sinds een aantal jaren woont ze in Borgerhof. Ze heeft vanwege de nieuwbouw ook een periode gewoond in het tijdelijke complex bij de brandweerkazerne aan de N34. Nu is ze weer terug in het centrum van Borger in de splinternieuwe Borgerhof. "Ik woon hier heel fijn", glundert ze. "Het is hier erg gezellig."

Paul Abrahams