Schutrups Wandeldag zorgt voor veel reuring in Exloo

EXLOO - De Schutrups Wandeldag in Exloo is volwassen geworden. De 21ste editie was de best bezochte ooit.

Meer dan 2000 wandelaars uit heel Nederland kwamen zondag naar Exloo. Ruim 500 meer dan vorig jaar.

De feestvreugde werd nog eens verhoogd doordat een dag eerder bij de Schutrups & Jumper Dogwalk zich 1800 baasjes inschreven met 1500 honden. Ook dit was veel meer dan in de vijf jaar daarvoor.

Toen organisator Jan Schutrups zondagmorgen wakker werd wreef hij zich de ogen uit. De zon scheen volop terwijl de week ervoor alle dagen bewolkt waren en er sneeuw en regen naar beneden viel. Hij noemt het mooie weer dan ook 50 procent aandeelhouder in het succes. Maar dat niet alleen.

Vrijwilliger Jan Kleef, had voor het eerst de routes uitgezet en die voerden de wandelaars langs de mooiste plekjes van Exloo. Dit keer ging het voor het eerst ook over kleine paadjes. Het prachtig mooie winterlandschap werkte ook nog eens volop mee.

Net als vorig jaar was er weer veel te beleven onderweg. De kleine wandelaars konden op de pauzeplek broodjes bakken en zowel in de tent bij start en finish, in de winkel van Schutrups als op de pauzeplek was er livemuziek. Alle wandelaars werden met een dweilorkest binnengehaald.

Voor het eerst moest er voor de Schutrups & Jumper Dogwalk inschrijfgeld betaald worden. Volgens Jan Schutrups kwamen de wandelaars daardoor gerichter naar Exloo en waren zo ongeveer alle hondenrassen aanwezig. Boswachter Martijn Harms legde de deelnemers uit waarom Staatsbosbeheer het evenement sponsort. Hij gaf uitleg over waarom honden en wild niet altijd samengaan in het bos en over het wild en de wildstand.

Nieuw was de canicross, waarbij deelnemers samen met hun honden hardlopen. Er deden een kleine vijftig honden en baasjes aan mee. De organisatie wil dit volgend jaar nog wat groter en beter aanpakken. Kim Backstrom en Sandra Koning, die hier de leiding over hebben, hebben er al ideeën over. Daarnaast was er van alles te zien en te doen zoals denksport voor honden en een hondendouche.

Schutrups: "Deze twee wandeldagen waren werkelijk een groot succes. We hadden geen enkele calamiteit, ook geen bijtincidenten en ik moet zeker de vrijwilligers een compliment maken. Zij zijn goud waard."