Hilarische taferelen op het podium, lachbuien in de zaal. Kortom: UDI ten voeten uit ...

STADSKANAAL - Spelen op een verlaten en donker treinstation of in een knus theater. Toneelvereniging UDI draait haar hand nergens meer voor om.

Enkele maanden na de succesvolle en drukbezochte jubileumuitvoeringen ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van de vereniging, keert UDI weer terug naar haar veste stek, het theater Geert Teis.

UDI blijft hot. Bijkans alle beschikbare toegangskaarten voor het blijspel 'Spot uit, licht aan' zijn aan de man gebracht. In opmaat naar de voorstelling is de sfeer goed in de foyer. 'Stadskanaal' verheugt zich op de uitvoering. Een heerlijk avondje uit, lekker lachen. Het publiek wordt op zijn wenken bediend.

Arme, arme, arme Alex. Hij is de presentator van een nieuwe televisie quiz. Drie echtparen strijden om de hoofdprijs van maar liefst 50.000 euro. Vlak voor de opnames van start gaan, breekt paniek uit. Eén echtpaar heeft zich namelijk op werkelijk het allerlaatste moment afgemeld. Wat te doen? En Alex is toch al zo gespannen. Gelukkig is de redding nabij. De conciërge en de toiletjuffrouw van de TV studio zijn bereid om de helpende hand te bieden.

Wat niemand echter weet is dat de conciërge vlak voor de opnames één van de drie geselecteerde echtparen heeft afgebeld met de smoes dat de opname een week is verschoven. Die 50.000 euro? De nieuwe eigenaar van de koffer met 50 mille is al bekend! Niet goedschiks, dan maar kwaadschiks. De tickets naar Hawaï zijn al geboekt. Hopelijk duren de opnames niet te lang, want het vliegtuig vertrekt vanavond.

Een quiz valt of staat met de kandidaten die zijn geselecteerd. Hoe krijg je drie echtparen met zulke uiteenlopende achtergronden op hetzelfde moment op de dezelfde locatie bij elkaar. Het wordt een enorme chaos in de studio, waarbij de bezoekers van theater Geert Teis de rol van studiopubliek voor hun rekening nemen.

Door de onderlinge rivaliteit en het voortdurende gekibbel, worden tot wanhoop van de regisseur en de andere medewerkers de opnames voortdurend onderbroken. O ja, de verdwenen koffer met geld wordt weer gevonden en één van de vrouwelijke kandidaten wordt zelfs gegijzeld. Hilarische taferelen op het podium, lachbuien in de zaal. Kortom: UDI ten voeten uit ...

Paul Abrahams