Michael Breij van FC Groningen scoort op SBO De Baldakijn in Stadskanaal

STADSKANAAL - Voetballer Michael Breij heeft vanmorgen een bezoek gebracht aan SBO De Baldakijn in Stadskanaal.

De 22-jarige aanvaller van FC Groningen heeft de aftrap verricht van 'Scoor een boek!', een actie om kinderen aan het lezen te krijgen en te houden.

Het unieke leesproject wordt uitgevoerd door Biblionet Groningen, Biblionet Drenthe, Groninger Forum en FC Groningen in de Maatschappij.

"Scoor een Boek! is in 2012 door Biblionet Groningen opgezet", vertelt aanjager Jolanda Robben uit Stadskanaal. "Het project wordt inmiddels uitgevoerd in heel Nederland en wordt ondersteund door clubs uit de Eredivisie en de Eerste divisie. Deze maand trappen 638 groepen af en gaan bijna 14.000 leerlingen boeken lezen. Ze worden daarbij aangemoedigd door voetballers van FC Groningen, FC Emmen, AZ, NEC, Heracles, Go Ahead Eagles, Willem II, RKC Waalwijk, NAC, Helmond Sport, Top Oss en FC Volendam."

In de komende weken gaan bijna 6000 leerlingen van 168 Groningse en Drentse basisscholen zoveel mogelijk boeken lezen.

Veel leerlingen van De Baldakijn doen mee aan de leespromotie actie en daarom is besloten om het provinciale leesprogramma af te trappen in Stadskanaal.

Persconferentie

Michael Breij heeft voor elke klas een FC Groningen shawl meegenomen en een gesigneerde bal. In de gymnastiekzaal demonstreert hij een aantal passeerbewegingen en ook wordt een persconferentie gehouden. Een aantal kinderen mag een vraag stellen.

De favoriete voetbalclub van Michael Breij is Arsenal. Hij is van jongs af aan fan van de club uit Londen en hij hoopt daar ooit nog eens te spelen. Hij rijdt in een elektrische Smart en het was best spannend om voor de eerste keer te voetballen met 20.000 toeschouwers op de tribune. "Dat geeft echt een boost."

Zelf pakt hij regelmatig een boek. Vooral sportboeken - en dan met name over voetbal(lers) - vindt hij fijn om te lezen. Hij heeft overigens net het boek Judas van Astrid Holleeder verslonden.

Zijn allerleukste boek blijft toch met stip het jeugdboek Paddeltje, de scheepsjongen van Michiel de Ruijter.

Om voetballer van FC Groningen te kunnen worden moet je elke dag hard werken. "Maar je hebt ook een beetje geluk nodig." Na zijn loopbaan in het betaald voetbal, wil hij actief blijven in de sport. "Studeren en dan ergens trainer worden."

Bekijk ook deze leuke promotiefilm met Michael Breij

Paul Abrahams