Henk en Gré de Vries uit Stadskanaal zijn 65 jaar getrouwd

STADSKANAAL - Slingers, gebak bij de koffie en bezoek van loco-burgemeester Goziena Brongers van de gemeente Stadskanaal.

Henk en Gré de Vries zijn vandaag 65 jaar getrouwd. Die mijlpaal wordt op gepaste wijze gevierd.

Henk de Vries is geboren op 4 juli 1927 aan de Brugkade in Stadskanaal. Het gezin telt twaalf kinderen. Gré Kloen aanschouwt het levenslicht op 28 november 1931 aan de Brugstraat in Stadskanaal, zo'n beetje aan de overkant. Zij heeft vijf broers en zussen.

Henk en zijn vriend fietsen door Musselkanaal als ze langs twee wuivende vriendinnen rijden die aan het oppassen zijn. Henk wil terug fietsen om nader kennis te maken. Zijn vriend heeft daar eigenlijk niet zo veel zin in, maar stemt uiteindelijk toch toe. Van 't één komt 't ander. Ze krijgen koffie aangeboden en het klikt meteen tussen Henk en Gré. Er wordt tijdens het afscheid nemen meteen een volgende afspraak gemaakt.

Na een half jaar wordt het besluit genomen om te trouwen. "We begrepen elkaar wel", vertelt Henk. De voeger en de inpakster op de loonlijst van een glasfabriek in Nieuw-Buinen geven elkaar op 6 februari 1954 het jawoord. De huwelijksvoltrekking vindt plaats in het gemeentehuis in Stadskanaal, toen nog aan de Hoofdstraat.

De jong geliefden krijgen onderdak bij de moeder van de bruidegom aan de Schoolkade op de grens van Stadskanaal en Musselkanaal. Later krijgen ze een huurwoning toegewezen aan de Spoorsingel en kunnen ze de benen onder de eigen tafel steken. Daarna zijn ze nog een keer verhuisd naar de Schoolkade.

Henk heeft de kost verdiend als bouwvakker. Als voeger, net als zijn vader. Hij is een vakman, maar kiest toch voor een baan bij Philips. Hij doet zijn werk goed en maakt promotie. Hij wordt onderbaas.

Het briljanten echtpaar heeft vier kinderen, vier kleinkinderen en vier achterkleinkinderen. Drie achterkleinkinderen zijn een drieling.

Hobby's van Henk waren schilderen, tekenen en houtsnijden. Aan de muren van de woning hangen enkele kunstwerken die door hem gemaakt zijn. Elk jaar bezoekt hij de Veteranendag in het gemeentehuis in Stadskanaal, want hij heeft 2,5 jaar in Nederlands-Indië doorgebracht. Dat was nog voordat hij Gré heeft ontmoet. Met trots laat hij de medaille zien en een foto van een jonge man in uniform.

Gré vindt het fijn om puzzels te maken. Vroeger heeft ze veel gehaakt en gebreid.

Sinds elf jaar wonen ze in het appartementencomplex de Zwaluw bij woon- en zorgcentrum Maarsheerd. Daarvoor hebben ze nog enkele jaren in een verouderde aanleunwoning van Maarsheerd gewoond. "We wonen hier heerlijk", glundert Gré.

Paul Abrahams