Hillichinus en Tiny Hooge zijn 65 jaar getrouwd

TWEEDE EXLOERMOND - Feest vandaag in Tweede Exloërmond. Hillichinus en Tiny Hooge zijn 65 jaar getrouwd.

Burgemeester Jan Seton van de gemeente Borger-Odoorn komt morgen even langs om het briljanten echtpaar te feliciteren en om een kopje koffie te drinken.

Hillichinus Hooge is geboren op 19 juli 1930 in Oud-Aalden. Zijn ouders runnen een boerderij. In 1946 is het gezin verhuisd naar Westdorp. Tiny Hoving aanschouwt het levenslicht op 30 mei 1930 in Exloërveen. Zij is een boerendochter. Zowel Hillichinus als Tiny steken elke dag de handen flink uit de mouwen, toch is er af en toe gelegenheid voor vertier buiten de deur.

Ze lopen elkaar tegen het lijf tijdens een concours hippique in Eext. Het is liefde op het eerste gezicht en nog dezelfde avond wordt Tiny op de fiets naar huis gebracht. Die arme Hillichien moet vervolgens nog een flink stukje doortrappen voordat hij eindelijk thuis is.

Na vijf jaar verkering stappen de geliefden in het huwelijksbootje. Het jawoord wordt gegeven op 13 februari 1954 in het gemeentehuis in Borger. Ze vinden twee jaar lang onderdak bij de ouders van de bruidegom in Westdorp. Daarna gaan ze aan de slag op hun eigen boerderij in Eesergroen. Daar hebben ze 57 jaar gewoond. Ruim vier jaar geleden is het echtpaar verhuisd naar Tweede Exloërmond.

Zowel Hillichinus en Tiny blikken met een goed gevoel terug op hun leven op de boerderij. "Het was elke dag hard werken, maar de boerderij was ons lust en ons leven", benadrukt Hillichinus. "En Tiny was een echte duizendpoot. Zij stond haar mannetje hoor."

De echtelieden hebben twee kinderen, drie kleinkinderen en drie achterkleinkinderen.

Samen hebben ze veel paardenkeuringen bezocht in alle delen van het land. Hun eigen paarden zijn veelvuldig in de prijzen gevallen. Wereldwijd zijn ook veel veulens verkocht. Zelfs aan ruiters, die hebben meegedaan aan de Olympische Spelen.

Tiny heeft vroeger veel gebreid en ze vindt het fijn om net als haar man via een live stream op de computer te kijken naar paardensport en naar paardenkeuringen.

Hillichinus verzorgt met veel plezier de tuin en stapt zes keer in de week in de auto om bij zijn kleinzoon de paarden te verzorgen. Een uitstapje waar hij elke keer nog van kan genieten.

Paul Abrahams