Vervlogen tijden over Arie Goppel uit Ter Apel

TER APEL - De man op bovenstaande foto, die ik mocht ontvangen van Arnold Winkel, zullen velen direct herkennen: Arie Goppel, een Ter Apeler in hart en nieren.

Zijn vader, Jacobus Goppel, was afkomstig uit Rotterdam en kwam vanwege de liefde naar het noorden. Hij maakte namelijk kennis met de dienstmeid Margaretha Jantina Boekholt, geboren in Valthermond. Ze trouwden in 1914 en gingen samen in Ter Apel wonen, daar waar Margaretha in dienst was en ook al woonde. Nadat in 1918 het eerste kind was geboren, kwam na tien jaar huwelijk de man op bovenstaande foto ter wereld op 13 maart 1924.

Zijn loopbaan als werkende begon Arie Goppel al op de jonge leeftijd van 17 jaar op 6 oktober 1941, toen hij als kantoorbediende in dienst kwam van de door Geert Sassen geleide Twentsche Bank aan de Hoofdstraat nummer 2. Hij werkte zich langzaam omhoog door vooral in de avonduren veel te studeren en zo werd hij later procuratiehouder bij de Twentsche Bank in Veendam-Wildervank. Met ingang van 1 maart 1961 kwam hij terug naar Ter Apel, nu om directeur van dezelfde Twentsche Bank te worden als opvolger van Geert Sassen, die met pensioen ging.

Vader Jacobus Goppel was in 1958 overleden en zo ging de vrijgezelle Arie samen met zijn moeder (overleden in 1976) in de woning achter het bankgebouw wonen. In 1964, dus drie jaar na zijn aanstelling tot directeur, kreeg de Twentsche Bank na een fusie de nieuwe naam Algemene Bank Nederland (ABN). Toen de ABN en AMRO in 1991 fuseerden tot ABN-AMRO, was Goppel al met pensioen. Dat gebeurde in 1986 toen Goppel de actieve dienst verliet. Hij kreeg een bijzonder drukbezochte afscheidsreceptie van de bank aangeboden in hotel Boschhuis. Geen wonder bij zijn grote bekendheid. Hij verhuisde naar de Hoofdkade, waar hij de rest van zijn leven bleef wonen.

Arie Goppel genoot van het leven, hij was bij iedereen bijzonder geliefd en lid van tal van verenigingen. Om maar eens een paar te noemen; atletiekvereniging TGAV, zwem- en poloclub ZEPTA en de carnavalsvereniging. Ongetwijfeld waren er echter nog veel meer verenigingen waar hij lid van was.

Hij was een markant figuur en een graag geziene gast, overal waar hij kwam. Hij lustte op zijn tijd een borreltje en mocht heel graag feestvieren. Hij was een aimabel man en stond bekend als iemand die altijd – zowel in zijn werk als daarbuiten – mensen wilde helpen, jong of oud, rijk of arm, het maakte Arie niets uit, hij hielp graag. Hij wilde nog wel eens schertsend zeggen als mensen een financiering wilden aanvragen: "Geen probleem, ik en de bank hebben samen geld genoeg."

Arie Goppel bleef zijn hele leven ongehuwd en overleed op Hemelvaartsdag 21 mei 1998 op 74-jarige leeftijd.

Nog even terugkomend op de vorige Vervlogen tijden over Plan ’t Heem: Gezien de vele reacties op de prachtige facebookpagina Ter Apel en Ter Apelkanaal van vroeger, mogen we aannemen dat niet de Zanglijster, maar de Wallekant de eerste straat was die werd bewoond.

Wilt u reageren op deze vervlogen tijden of wilt u zelf graag een foto in deze rubriek laten plaatsen? Stuur een mail naar jbeen01@hetnet.nl

Jakob Been