100 jaar Ubbo Emmius: tijdlijn, expositie, reünie en symposium

STADSKANAAL - Scholengemeenschap Ubbo Emmius bestaat 100 jaar. Die mijlpaal wordt vanzelfsprekend op gepaste wijze gevierd.

Met onder (veel) meer een symposium, een reünie op 28 september en een rondreizende tentoonstelling door de regio. Er is werkelijk van alles te zien. Van de eerste lessenaar tot een schoolklok, van turf waarmee in de oorlog de kachel bleef branden tot een notulenboekje. Het zijn slechts enkele willekeurig gekozen voorbeelden.

Stichting De Eeuw van mijn Ubbo vindt het ook heel belangrijk om de geschiedenis van de school en de regio op beeld vast te leggen. Zo is op de website www.deeeuw.nl een tijdlijn te bekijken met verschillende interviews en teksten.

Ubbo Emmius heeft in de afgelopen 100 jaar een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van de regio. Niet alleen Oost-Groningen, maar ook de Drentse Veenkoloniën. Alle reden om trots op te zijn en dat mag best eens getoond worden.

Philips en Ubbo Emmius zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Mede dankzij de vestiging van Ubbo Emmius heeft Philips destijds gekozen voor Stadskanaal.

In een uitzending van Andere Tijden, het geschiedenisprogramma van de NTR en VPRO, wordt begin mei aandacht geschonken aan de relatie tussen onderwijs en industrie in Stadskanaal. In de afgelopen weken zijn op verschillende locaties in Stadskanaal opnames gemaakt.

Paul Abrahams