Noa Brakels is de beste voorlezer van de gemeente Westerwolde

TER APEL - Noa Brakels van OBS de Vlinder uit Ter Apel is de beste voorlezer van de gemeente Westerwolde.

Zij maakt nu kans op een plek in de provinciale finale van De Nationale Voorleeswedstrijd.

Elf voorleeskanjers van scholen in de gemeente Westerwolde lazen fragmenten voor uit grappige, spannende en ontroerende boeken.

Noa las voor uit Juf Braaksel, van Carry Slee. "Een herkenbare situatie, we zagen het voor onze ogen gebeuren", aldus juryvoorzitter Wietze Potze. Hij is wethouder onderwijs van gemeente Westerwolde. De andere juryleden van deze voorronde waren voormalig logopediste Margreet Huiting en Anna Wierenga, die veel in het Gronings voorleest. De presentatie was in handen van Ina Habing en Hennie Nijmeijer.

Eliane Sportel van CBS de Loopplank in Blijham is de runner up. Als Noa onverhoopt niet naar de halve finale op 12 maart in Stadskanaal kan, zal Eliane haar vervangen.

Biblionet Groningen organiseert deze maand de regionale voorrondes van De Nationale Voorleeswedstrijd. In totaal strijden 152 schoolkampioenen tijdens de regionale voorronden om een plek in één van de twee halve finales. Daarvan stromen acht leerlingen door naar de provinciale finale op 19 april in VanBeresteyn in Veendam.

Uiteindelijk lezen twaalf provinciale voorleeskampioenen tijdens de landelijke finale op 22 mei in de schouwburg in Amstelveen voor uit hun favoriete boek. Ze strijden dan om de titel De Nationale Voorleeskampioen 2019.