Vervlogen tijden over de familie Hadders van de Kavelingen 26 in Valthermond

VALTHERMOND - Adolf Hadders vervener van beroep en woonachtig in Valthe koopt op 20 mei 1865 van grondeigenaar Hendricus Zegering een plaats veen met ondergrond genaamd de Kabeling.

Vermoedelijk een schrijffout; bedoeld wordt de Kavelingen. De koopakte is terug te vinden in het Drents Genealogisch Jaarboek 1997, jaargang 4, pagina 17.

Rond 1868 liet Adolf Hadders op deze plaats de boerderij bouwen op nummer 23 (voorheen nummer J 39) aan de Kavelingen in Valthermond. Samen met zijn vrouw Johanna Marissen bewoonde hij de boerderij en hier werden ook hun vier kinderen geboren.

In 1883 sloeg het noodlot toe. Zijn vrouw Johanna en zijn oudste dochter Geziena Grietiena overleden aan cholera. Het werk en de opvoeding van de kinderen werd door een huishoudster verricht.

In 1890 huwde zijn dochter Grietiena Geziena met huisarts Egbert Uniken van der Tuuk huisarts uit Musselkanaal en zij verliet de ouderlijke boerderij. Zoon Jan vertrok in 1895 naar Wageningen voor een studie aan de Rijks Land- en Tuinbouwschool. Na twee jaar studie ontving Jan het bericht dat zijn vader Adolf ernstig ziek was en dat hij het bedrijf niet meer kon runnen. Zo was hij genoodzaakt het bedrijf van zijn vader voort te zetten. Hij deed het werk met volle overtuiging in de voetsporen van zijn vader, maar hij moest wel zijn studie beëindigen. Na het overlijden van zijn vader in 1899 bewoonde Jan samen met zijn zuster Henderika Margaretha de ouderlijke boerderij.

Jan leerde Aaltje ter Wisch uit Ter Apel kennen (geboren in 1891) en zij huwden op 18 augustus 1914. Inmiddels was in 1913 een nieuw huis gebouwd aan de Kavelingen naast de ouderlijke boerderij op nummer 28; in de volksmond genoemd het Kasteeltje.

In dit huis woonde Jan samen met zijn zuster Henderika Margaretha totdat hij met Aaltje trouwde. De ouderlijke boerderij was reeds afgebroken. Op de plaats waar de ouderlijke boerderij had gestaan werd een nieuwe woning gebouwd en aan de overzijde van het kanaal werd een bedrijfsboerderij gebouwd (nummer 27).

Dit huis - gebouwd in 1913/1914 - had een grote kelder onder de woning. Deze ruimte was zeer geschikt als provisie kelder, opslag, speelruimte maar ook voor de donkere kamer (DOKA) voor Jan. Zijn hobby was fotografie.

Jan en Aaltje kregen drie kinderen die ook in dit huis zijn geboren. Een zoon en een tweeling, een dochter en een zoon.

Zijn zuster Henderika Margaretha heeft haar verdere leven in het Kasteeltje gewoond op nummer 28 in de Kavelingen. Het pand is in 1998 afgebroken en vervangen door nieuwbouw. Zij is overleden in 1956.

Jan overleed in 1963 op 85-jarige leeftijd. Zijn vrouw Aaltje bleef nog wonen in het huis tot 1964 en vertrok naar een nieuwe woning in het appartementencomplex Maarwold in Haren. Zij is overleden in 1994.

De woning aan de Kavelingen 26 wordt nu bewoond door de familie Van Wijk.

Bronvermelding: mevrouw H. Burema-Hadders (overleden december 2015) en J. Burema

Jacco Pranger