Bekende Knoalsters fietsen van Musselkanaal naar Schloss Dankern

ZANDBERG - Het aftellen is begonnen. Op zondag 19 mei vindt de achtste editie van de Giro zonder Grenzen plaats.

De fietstocht wordt verreden ter herinnering aan de doorkomst van de Giro d' Italia in 2002 door de Kanaalstreek en het aangrenzende Emsland.

Het affiche van de fietstoertocht vermeldt de zogeheten picknick Giro met een lengte van 50 kilometer van Musselkanaal naar Schloss Dankern en weer terug.

Daarnaast staat een pelotonsrit op het programma met een lengte van 115 kilometer, ook van Musselkanaal naar Schloss Dankern en terug naar Musselkanaal. Er is plek voor slechts 50 deelnemers, met een knipoog naar de vijftigste verjaardag van de gemeente Stadskanaal.

"In de komende weken gaan we bekende Knoalsters benaderden of ze mee willen fietsen", verklapt woordvoerder Wim Mensen van Giro zonder Grenzen. "We hebben inmiddels dankzij de Raad van Advies een aardig lijstje samengesteld met kandidaten. Nee, namen noem ik nog niet. Ze hebben een voorbeeldfunctie voor wat betreft gezond bewegen en ze hebben een positieve grondhouding om de Nederlandse en de Duitse betrekkingen uit te stralen. Al fietsend feliciteren zij de gemeente Stadskanaal met haar jubileum."

In opmaat naar de start op zondagmorgen 19 mei besteedt pastoor Jos Deuling ter nagedachtenis aan de slachtoffers van fiets- en andere sportactiviteiten zaterdagavond tijdens de Heilige Mis in de St. Josephkerk in Zandberg in de voorbeden aandacht aan de overledenen.

Wim Mensen heeft vorige week een bezoek gebracht aan voorlichter Bert Viel van de gemeente Stadskanaal om tekst en uitleg te geven over Giro zonder Grenzen. "Een constructief gesprek", blikt Mensen terug. "Zo wordt ook gekeken of het mogelijk is om een foto expositie in te richten met een terugblik op bijvoorbeeld de doorkomst in Zandberg. We krijgen in ieder geval veel aandacht in de publiciteitscampagne die de gemeente Stadskanaal gaat houden om alle evenementen die worden georganiseerd onder de aandacht van de inwoners te brengen."

Wordt vervolgd.

Paul Abrahams