‘Wees blij dat het ziekenhuis blijft’

STADSKANAAL - Het besluit om onder meer de spoedeisende hulp van het Refaja te sluiten, zorgt voor veel commotie in de regio.

Een genuanceerd geluid komt van de stichting Zorg is van Ons in Stadskanaal, een groep van ondernemers en inwoners die zich al langer inzet voor behoud van het Refaja, dan wel voor goede en complete zorg in deze regio.

,,Het is bijzonder spijtig dat de spoedeisende hulp verdwijnt en er in het weekend minder zorg is. Maar tegelijk moeten we blij zijn dat het ziekenhuis blijft, ’’ zegt Peter Gelling van deze stichting. Gelling is oud-wethouder van Stadskanaal.

,,Mensen zonder achtergrondinformatie en inkijk in de cijfers kunnen gemakkelijk zeggen dat het ziekenhuis precies zo moet blijven als het was. Het liefste zouden wij dat ook willen. Maar je moet ook kijken naar de cijfers en de veranderde omstandigheden. De kwaliteitseisen voor de zorg gaan omhoog en je ziet dat er ’s nachts en in het weekend weinig patiënten op de spoedeisende hulp kwamen. Er blijft nu een ziekenhuis voor planbare zorg, er komen expertisecentra en dat biedt ook kansen om juist te groeien. Daar ligt de uitdaging. Laten we ons daarop focussen.’’