Speelgoedketen Intertoys failliet; winkel in Stadskanaal blijft open

STADSKANAAL - Speelgoedketen Intertoys is donderdag failliet verklaard door de rechtbank van Amsterdam. De winkels blijven voorlopig open op verzoek van de curatoren, die nog steeds inzetten op een doorstart van het bedrijf.

Dat meldt NU.nl

Het faillissement betekent vooral dat de schulden van het concern waarschijnlijk niet worden terugbetaald. De curatoren richten zich nu op het afwikkelen van verplichtingen van de onderneming en het verkopen van bezittingen.

Ze zeggen te proberen zo veel mogelijk werkgelegenheid, winkels en franchisenemers te willen behouden bij een doorstart.

De salarissen van de 3.200 medewerkers, die zestienhonderd voltijdsbanen verdelen, worden uitbetaald. Ook alle andere verplichtingen die tijdens de surseance van betaling zijn aangegaan zullen worden voldaan.

Het concern moest onlangs al uitstel van betaling aanvragen nadat het de concurrentiestrijd met online verkopers en discounters niet aankon. In de afgelopen tien jaar halveerde de verkoop in de speelgoedwinkels.

Nadat investeerder Alteri veertien maanden lang probeerde Intertoys winstgevend te maken, werd onlangs geconcludeerd dat een stevige herstructurering nodig is.

Franchisenemers vallen buiten faillissement

Onder het faillissement vallen de 286 Nederlandse winkels, twee distributiecentra en het servicekantoor van Intertoys.

De winkels van de honderd Nederlandse franchisenemers en de Belgische activiteiten vallen buiten het faillissement. Zoals de winkel van Jan en Anne-Marchien Venekamp aan het Menistenplein in Stadskanaal.

"Bij ons blijft alles zoals het was", vertelt Anne-Marchien Venekamp. "We leven mee met alle medewerkers van Intertoys Holland BV en we hopen dat ook voor hun een goede oplossing komt. De Intertoys Gitfcards kunnen tot en met zaterdagmiddag 23 februari 17.00 uur worden ingeleverd."