Buurtbewoners zetten zich in voor de beheersing van de eikenprocessierups

EESERVEEN - Na het eerste succes in Borger, zet Plaatselijk Belang Eeserveen zich ook in voor het mezennestkastenproject.

Met het ophangen van 50 nestkasten in de Brammershoopstraat, hoopt Eeserveen de eikenprocessierups hier ook te verminderen.

In februari 2018 werd de pilot gestart met het ophangen van 53 nestkasten aan de Strengenweg en Stroetendijk in Borger. De resultaten na het broedseizoen, spreken voor zich. Van de 53 geplaatste nestkasten, zijn 49 bezet geweest. Door gebruik te maken van de natuurlijke voedselketen kan de beheersing van de eikenprocessierups zo natuurlijk mogelijk gebeuren.

Wethouder Freek Buijtelaar: “We zien dat buurtbewoners ook geïnteresseerd zijn in deze milieuvriendelijke beheersing van de eikenprocessierups. Daarom willen we de medewerking aan dit project stimuleren door ook andere buurtverenigingen de gelegenheid te bieden om mee te doen. De gemeente stelt de nestkasten beschikbaar, die worden gemaakt door medewerkers van Cosis.”

Plaatselijk Belang Eeserveen gaat met buurtbewoners de nestkasten ophangen. Dit staat gepland voor de tweede helft van februari. Daar blijft het niet bij, want ze zorgen na het broedseizoen ook voor het schoonmaken, inventariseren, onderhouden van de nestkasten en het rapporteren van de resultaten aan de gemeente.

Naast de 50 nestkasten in de Brammershoopstraat, hangt de gemeente nog 150 mezenkasten en 25 vleermuiskasten op elders in de gemeente.