Basisschool Pork in Ter Apel haalt zaterdag de bezem er door

TER APEL - Het carnaval in Klooster en de Wieke - zoals Ter Apel tijdens carnaval wordt genoemd - staat op het punt van beginnen.

Voor veel inwoners is het aftellen begonnen. Eén van de hoogtepunten van het feest der zotten in het grensdorp is de optocht van de vele, vele tientallen praalwagens en loopgroepen die zaterdagmiddag wordt gehouden.

Achter de schermen wordt al maandenlang op uiteenlopende locaties in het diepste geheim geknutseld om zo goed mogelijk voor de dag te komen. Zoals door ouders en leerlingen van basisschool Pork in Ter Apel.

"In september/oktober zijn we begonnen met de voorbereidingen om de praalwagen op te bouwen", vertelt Aaltje Groen. "Het is wel een klus hoor, er zitten heel wat uren in, maar het is ook altijd heel gezellig. Van de week moeten we nog even flink de laatste puntjes op de i zetten. Maar wees gerust hoor: alles is op tijd klaar. Vrijdagavond komt een delegatie van carnavalsvereniging De Kloosterwiekers langs voor de laatste technische keuring en dan krijgen we het startnummer uitgereikt."

Om de concurrentie niet wijzer te maken, wordt niets verklapt over de praalwagen die zaterdagmiddag is te bewonderen. "We spelen elk jaar weer in op de actualiteit", vervolgt Aaltje. "Het thema dat we deze keer hebben gekozen is 'Pork haalt de bezem erdoor'. Meer wil ik er eigenlijk niet over zeggen. Dat laten we zaterdagmiddag zien."

In de afgelopen jaren is Pork veelvuldig in de prijzen gevallen. "Vorig jaar hebben we de tweede plaats in de wacht gesleept. Het jaar daarvoor zijn we vierde geworden, maar toen hebben we wel de publieksprijs gewonnen. En dat is ook een hele belangrijke prijs."

Zaterdagmorgen wordt de praalwagen bij het krieken van de dag uit de schuur 'ergens in de buurt van Ter Apel' gereden en naar het dorp gebracht. "Vanaf tien uur is het een drukte van belang in het schoolgebouw", weet Aaltje. "Er moet veel gebeuren voordat de praalwagen zijn plek in de stoet krijgt. Kleding, schminken en nog meer. Alles moet kloppen, want we willen natuurlijk zo hoog mogelijk op de ranglijst eindigen."

Paul Abrahams