'Het aantal winkeldiefstallen in Ter Apel blijft onacceptabel hoog'

TER APEL -Staatssecretaris Mark Harbers (VVD) van Asielzaken stapt in maart/april wederom in de auto richting Ter Apel.

Dat zegt burgemeester Jaap Velema van de gemeente Westerwolde tijdens de wekelijkse persbijeenkomst in het gemeentehuis in Wedde.

"Het aantal winkeldiefstallen in Ter Apel blijft gelijk, maar is onacceptabel hoog", weet Velema. "Hoe kan het dat een kleine groep veiligelanders de leefbaarheid in het centrum bederft? Veel inwoners vragen zich ook af: waarom worden geen vrijheidsbeperkende maatregelen genomen om het aantal winkeldiefstallen terug te dringen? Dat is nu wettelijk niet mogelijk."

In december was de staatssecretaris ook op bezoek in Ter Apel. Hij heeft toen in het klooster gesproken met onder meer inwoners, ondernemers en raadsleden over de overlast die de veiligelanders veroorzaken. Er zijn tijdens de gesprekken verschillende suggesties aangedragen om de problematiek rond deze groep aan te pakken. Om te beginnen zijn maatregelen genomen om de overlast in de bus aan te pakken.

"De staatssecretaris heeft tijd gevraagd om met goede oplossingen te komen, heeft hij mij telefonisch laten weten", vervolgt Velema. "Binnenkort reist hij weer naar Ter Apel. Iedereen wil snel resultaten zien. De verwachtingen zijn hoog gespannen."

Paul Abrahams