Streekgenoten: muzikale joden uit de Veenkoloniën

STADSKANAAL - In het muziek- en theaterstuk Streekgenoten staat het leven van vroegere muzikale Joodse families uit de Drentse en Groningse Veenkoloniën centraal.

Liedjes, vertellingen, klezmer- en klassieke muziek vormen de ingrediënten.

Geruime tijd geleden troffen de Groningstalige liedjeszanger Bert Hadders en Lubertus Leutscher, dirigent van Het orkest van de Veenkoloniën, elkaar op een muzikaal evenement. Beiden kwamen tot de slotsom dat het hoog tijd werd om een gezamenlijk optreden op de planken te zetten, over de Veenkoloniën en gezongen en gesproken in streektaal.

Bijna drie jaar werkten arrangeurs en projectontwerpers aan de productie die de naam 'Streekgenoten: Joden in de Veenkolonien, een muzikale expositie' kreeg. Het stuk gaat over muzikale Joodse families die voor de Tweede Wereldoorlog woonachtig waren in de Drents/Groningse Veenkoloniën.

Tussen de liedjes van Hadders en de muziek van het VKSO, vertelt de stad Groninger historicus Beno Hofman over hen. Hij maakte studie van de muzikale Veenkoloniale Joden. De familie Stoppelman uit Oude Pekela was zo’n familie. Hofman verhaalt over het achtkoppige orkest dat vader Lazarus en zijn zeven zonen in de vooroorlogse jaren vormde. Ze waren geliefd en veel gevraagd. Het strijkorkest bracht met veel verve de wals, de valeta en andere dansmuziek en trad op bij trouwerijen en feesten, waar de Stoppelmannen graag geziene gasten waren. Tot de Duitsers Nederland binnenvielen.

Praktisch alle joden uit de Veenkoloniën zijn in de oorlog omgekomen. Opgepakt in de donkere oorlogsjaren en vervolgens in diverse kampen vermoord of onder andere, ellendige omstandigheden gestorven. Ook de Stoppelmannen overleefden de Holocaust niet.

Het muziek- en theaterstuk is 17 maart te zien in Theater Geert Teis in Stadskanaal.