Lars Niemeijer uit Musselkanaal wint de Odd Fellow Jeugdprijs 2019

SAPPEMEER/MUSSELKANAAL - Vier leerlingen van de RSG Ter Apel streden vrijdag 1 maart in de Veenborg Welgelegen in Sappemeer om de Odd Fellow Jeugdprijs 2019 naar IJsland en Amerika.

Ze hadden een uitstekend essay geschreven over de doelstellingen van de Verenigde Naties.

De middelbare scholen van Veendam, Hoogezand, Stadskanaal en Winschoten konden ook deelnemers aanleveren, maar de RSG Ter Apel ging er met de vier finalisten van door. Dat waren Wiebke Meijer met de essay 'Respect voor mensenrechten, haalbaar?', Inge van Klinken met 'Teveel verschillen, te weinig overeenkomsten', Katie Reilman met 'Het geloof: harmonie of onrust?' en Lars Niemeijer met 'Heeft de wereld meer vrede door lessen die militairen leren?'.

De essays en voordrachten waren indrukwekkend, maar Lars Niemeijer sprak merendeels uit zijn hoofd, omdat hij dyslectisch is. Zo bracht hij een uitspraak van Johan Cruyff in de praktijk: elk nadeel heb zijn voordeel. Hij kon weinig van zijn papier gebruik maken, keek het publiek rechtstreeks aan en wist zo iedereen van zijn betoog over militaire diensten te overtuigen. Hij won.

Lars gaat in juli met jongeren uit Zwitserland, Polen, Finland, Zweden, Denemarken, Noorwegen en IJsland de reis naar Amerika en IJsland maken op kosten van de Odd Fellows. Daarbij zien ze niet alleen de geisers in IJsland en het Capitool in Washington, maar wordt ook een bezoek gebracht aan de Verenigde Naties in New York. En bovenal zullen ze vriendschappen maken voor het leven.

Femke Klompsma, ook van de RSG Ter Apel, die het afgelopen jaar de reis mocht meemaken, feliciteerde de stralende Lars dan ook met een prachtig boeket vol verwachting.