Bezig met van alles, behalve lunchen

STADSKANAAL - U heeft reeds één en ander in deze krant kunnen lezen over een SamenLoop voor Hoop in Stadskanaal.

Via dit 24-uurs wandelevenement op 13 en 14 juli wordt aandacht gevraagd voor mensen die met kanker te maken hebben gekregen en wordt geld ingezameld ten behoeve van wetenschappelijk kankeronderzoek

Bij lunchroom Lekker Anderz stuitten we onlangs op een tafeltje waaraan drie vrouwen en één man druk bezig waren met van alles, behalve lunchen: iedereen had een blocnote en paperassen voor zich en er werd heftig gediscussieerd en aangetekend. Dit bleken de mensen te zijn van de commissie 'Survivors, Ceremonies en Kinderloop' van het SamenLoop voor Hoop - comité Stadskanaal.

Grietje de Graaf-Moorlag blijkt precies uit te kunnen leggen waar het om gaat. "Iemand die direct of indirect met kanker te maken heeft gehad wordt Survivor genoemd. Deze mensen, waarom het in feite gaat bij de Samenloop, worden uitgenodigd erbij aanwezig te zijn en voor hen worden speciale activiteiten georganiseerd. Deze 'eregasten' worden gedurende dit evenement in de watten gelegd. Er wordt een grote tent neergezet waarin creatieve workshops voor hen worden geregeld, er komt een kapster, een schoonheidsspecialiste, een nagelverzorgster, een manicure en een masseur. Voor lekkere hapjes wordt gezorgd. De eregasten worden uitgenodigd voor de openingsronde."

Grietje vertelt dat het een emotionele bijeenkomst is. "Het is confronterend en tegelijkertijd versterkend, de adrenaline schiet door je aderen, het geeft nieuwe energie." En ze kan het weten: ze kampt nog steeds met kanker, heeft al twee keer een Samenloop meegemaakt als Eregast en zet nu haar energie in voor lotgenoten. "Omdat het zoveel erkenning en herkenning oplevert."

Voor Ina Bakker, een ander lid van de commissie, is het weer iets anders. Ze is er als het ware ingerold. Ze was bij een Samenloop gevraagd een modeshow te lopen en ontdekte toen wat het doet voor mensen. En aangezien ze zelf met kanker te maken had gekregen greep het haar erg aan. "Het geeft een gevoel van dankbaarheid", zegt Ina. "Je mag met elkaar huilen en lachen, het is zwaar maar tegelijkertijd geeft het je kracht."

Bij deze vrouwen is de organisatie in goede handen dus, zij weten precies wat een lotgenoot beleeft en waar de gevoelige plekken liggen. Zij weten ook dat je er tegelijkertijd een feestje van mag maken: je moet het leven ook vieren.

Patrieck Poker is betrokken als iemand die in zijn directe omgeving met kanker te maken kreeg. Dat geldt ook Elly Verhoef, het vierde commissielid. Zij gaat zich vooral richten op de Kinderloop als onderdeel van de Samenloop. Maar dat is weer een ander verhaal. Daarover een volgende keer meer.

Kijk voor meer informatie op www.samenloopvoorhoop.nl/stadskanaal