Vrijheidsbomen bij alle zeven oorlogsmonumenten in Stadskanaal

STADSKANAAL - Van 12 april tot en met 6 mei staan in de gemeente Stadskanaal bij alle zeven oorlogsmonumenten ‘vrijheidsbomen’. De gemeente is dit jaar gastgemeente voor 'Vier 5 mei'.

Naast andere activiteiten is de gemeente Stadskanaal een uniek project gestart, samen met leerlingen en docenten van het praktijkonderwijs en VMBO Ubbo Emmius, studenten van Noorderpoort Beroepsonderwijs Stadskanaal, de Wedeka en het Workout team van de gemeente.

Om al de inwoners na te laten denken over wat vrijheid voor hen betekent krijgen ze de mogelijkheid om hun idee over vrijheid in één van de zeven vrijheidsbomen op te hangen.

Arjen Huttinga (praktijkonderwijs Ubbo Emmius): "Wij krijgen veel verzoeken binnen, maar dit project sprak ons direct aan. Wij vinden het belangrijk dat onze leerlingen weten dat vrijheid een kostbaar goed is en zijn blij dat wij mogen meehelpen met dit mooie initiatief."

De drie onderwijsinstellingen hebben ieder een eigen ontwerp gemaakt en leerlingen van de scholen zijn bezig om van ieder ontwerp twee vrijheidsbomen te maken.

"Onze studenten worden enthousiast als ze een product kunnen ontwerpen en maken voor onze omgeving. Dit project over vrijheid raakt het vak Burgerschap. In combinatie met Techniek is dit prachtig. Dit vinden wij belangrijk bij Noorderpoort", zegt Peter Hazenberg van het MBO.

Harry van Greven (Ubbo Emmius Sportparklaan): "Onze leerlingen zijn fantastisch creatief en vinden het leuk om dingen te maken. Door ze deze enorme vrijheidsbomen van hout te laten maken, zijn ze ondertussen bezig met het thema 'vrijheid'. Al makend praten we er over. Onze school vindt dit een erg belangrijk thema voor onze leerlingen en we grijpen dit unieke project aan om dit op een leuke manier te doen."

De zevende boom wordt gemaakt door het Workout team van de gemeente. Dit zijn collega’s die via projecten bij de gemeente werkervaring opdoen om weer in het reguliere arbeidstraject te komen. Wedeka gaat zorgen dat de vrijheidsbomen bij de zeven oorlogsmonumenten geplaatst worden voor 12 april.

Eén van de projecten die binnen gastgemeente Stadskanaal plaats vindt, is een educatief project. Leerlingen van groep 7 en 8 van de basisscholen krijgen een gastles over de betekenis van vrijheid. Ze gaan daarna aan de slag met het maken van een foto op een plek waar ze zich het meest vrij voelen. Op de foto staat 'Vrijheid is voor mij...'. Deze tekst vullen ze aan.

Verschillende foto’s en teksten van kinderen uit Stadskanaal zijn zondag 5 mei op het Bevrijdingsfestival in Groningen te zien. Door de vrijheidsbomen op zeven plekken in de gemeente te plaatsen krijgen alle inwoners, net als de kinderen, de mogelijkheid om hun idee over vrijheid op te schrijven.

Op vrijdag 12 april wordt de bevrijding van de gemeente Stadskanaal gevierd. Dan wordt ook de tentoonstelling 'Stadskanaal in WOII' in het Streekhistorisch Centrum geopend.

Meer informatie en een overzicht van alle activiteiten zijn te vinden op de website: www.stadskanaal.nl/isgoud