Opnieuw kans op storm en felle buien

Regio - Het is onstuimig en er trekken vandaag felle buien over het land. De wind is iets minder krachtig dan gistermiddag in Zuid-Nederland, maar aan zee waait het vanochtend stormachtig met aan het einde van de ochtend een kleine kans op (noord)westerstorm. Ook is kans op zware windstoten tot 100 km/uur.

Naast veel wind bestaat het weerbeeld uit buien met kans op hagel en onweer. Ook de komende dagen blijft het wisselvallig met vaak veel wind.

Het is onstuimig met vanochtend een krachtige wind uit het westen tot noordwesten. Langs de westkust is de wind stormachtig (8 Bft.) en in de tweede helft van de ochtend en aan het begin van de middag kan de wind zelfs tijdelijk stormkracht (9 Bft.) bereiken. In de noordelijke helft en het westen van het land komen zware windstoten voor van 75-90 km/uur. In het noordwestelijk kustgebied is kans op zware windstoten van 100 km/uur.

Wind veroorzaakt lage gevoelstemperatuur, lokaal tijdelijk wit

De temperatuur ligt halverwege de ochtend op 2-5 graden. Door de wind ligt de gevoelstemperatuur enkele graden onder het vriespunt. Tel daar buien met regen, hagel, natte sneeuw en onweer bij en het is zeer onaangenaam om buiten te zijn.

Tijdens een felle maartse bui kan het vooral landinwaarts korte tijd wit worden. Vooral in de Limburgse heuvels kan sneeuw eventjes blijven liggen.

Aan het einde van de middag neemt de wind geleidelijk af naar matig in het binnenland tot krachtig aan zee. In de avond neemt de wind verder af en wordt het overwegend droog met opklaringen. De temperatuur zakt landinwaarts naar het vriespunt, lokaal er iets onder. Aan zee blijft de temperatuur iets boven nul.

Ook komende dagen onstuimig

Dinsdag wordt een bewolkte dag met van tijd tot tijd regen. De maximumtemperatuur komt uit op een graad of 9 en de wind is ook weer nadrukkelijk van de partij. Aan zee kan de wind stormachtig zijn en er is opnieuw kans op zware windstoten.

Ook woensdag wordt een natte dag met veel bewolking en veel wind. In de kustgebieden kan het hard tot stormachtig waaien met kans op zware windstoten. De maximumtemperatuur varieert van 8 graden in het noorden tot 10 in het zuiden.

De rest van de week blijft het wisselvallig met regelmatig regen, vrij veel bewolking en slechts af en toe wat zon. Het blijft winderig met vooral in de kustgebieden van tijd tot tijd een harde tot stormachtige wind en kans op zware windstoten. De middagtemperatuur ligt op een graad of 10.

Gisteren eerste officiële storm van 2019

Gisterenmiddag tussen 12:00 en 13:00 heeft het in Vlissingen een uur lang gestormd. Daarmee was voor het eerst in ruim 13 maanden weer sprake van een officiële storm. Ook van 13:00 tot 14:00 uur stormde het.

Lees hier het artikel op de website van Weeronline.