Een muzikale expositie in Theater Geert Teis

STADSKANAAL - Op zondag 17 maart om 14.00 uur brengt Het orkest van de Veenkoloniën onder leiding van Lubertus Leutscher in samenwerking met artiesten als Bert Hadders, het Bolotny trio en Hanneke Tichelaar een bijzondere muzikale voorstelling in theater Geert Teis.

Centraal in de voorstelling staat het verhaal van de bekende Joodse familie Stoppelman, die als muziekgezelschap op vele bruiloften en partijen speelde. Dit verhaal wordt verteld door Beno Hofman. Hij geeft daarmee inzicht in de rijke en bijzondere cultuur van de Veenkoloniën in de jaren ’20.

Het verhaal van de familie Stoppelman wordt omlijst met beeldende liedjes van Bert Hadders, opzwepende klezmermuziek van Tim Nobel en prachtige klassieke werken door het 80-koppige Orkest van de Veenkoloniën.

Een bijzondere compositie in deze reeks voorstellingen is ‘Machmes Wos’ van Louis Andriessen, een wereldpremière van een nieuwe bewerking.

Een expositie over de Joodse cultuur in de Veenkoloniën, samengesteld door Beno Hofman, maakt deel uit van dit bijzondere project. De expositie geeft een fascinerend beeld van het vooroorlogse Joodse muzikale leven in de Groningse en Drentse Veenkoloniën en de muziek in Kamp Westerbork tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Praktisch alle joden uit de Veenkoloniën zijn in de oorlog omgekomen. Opgepakt in de donkere oorlogsjaren en vervolgens in diverse kampen vermoord of onder andere, ellendige omstandigheden gestorven. Ook de Stoppelmannen overleefden de Holocaust niet.

De expositie in de foyer van Theater Geert Teis is deze week dagelijks gratis toegankelijk van 13.00 uur tot 16.30 uur. Op zaterdag en zondag is de tentoonstelling uitsluitend voor bezoekers van de voorstelling.

Meer informatie op: www.theatergeertteis.nl