Acht huurappartementen in monumentaal winkelpand aan het kanaal

STADSKANAAL - Er wordt sinds september vorig jaar hard gewerkt in het prachtige monumentale pand aan de Handelsstraat 58 in Stadskanaal, waar vroeger (onder meer) de modewinkel van Zwartsenberg was gehuisvest.

Het pand is enkele jaren geleden gekocht door Landbouwbedrijf Bolderdijk uit Vledderveen onder de rook van Stadskanaal. Na een lange periode van voorbereidingen is de grondige verbouwing dan eindelijk begonnen. Zo is onder meer het bestemmingsplan aangepast en het vraagt nu eenmaal veel tijd en energie om een gemeentelijk monument te kunnen verbouwen. De familie Bolderdijk heeft daarom indertijd het adviesbureau Paas uit Nieuw-Buinen ingeschakeld. Samen met Groenhof Timmerwerken worden acht ruime huurappartementen gerealiseerd door een team van zeer betrokken vakmensen. Vier op de begane grond, vier op de eerste etage.

"We hebben in de afgelopen tijd uiteenlopende ideeën besproken", verklapt dochter Roos. "Een sportschool, een horecabedrijf, meerdere winkels onder één dak en ga zo nog maar een tijdje door. Uiteindelijk hebben we de knoop doorgehakt: de roemruchtige modewinkel van weleer wordt verbouwd tot een kleinschalig appartementencomplex.

Wat betreft de nieuwe invulling hebben we vanaf het eerste moment de lat heel hoog gelegd. We doen recht aan de geschiedenis van het pand. Het is een gemeentelijk monument en we gaan er echt iets moois van maken. Een pand waar Stadskanaal trots op kan zijn. En bij de verbouwing en de inrichting van de huurappartementen in het hogere marktsegment worden zoveel mogelijk ondernemers uit de regio ingeschakeld."

"Het pand van Zwartsenberg gaat weer leven", vult vader Bert aan. "Omdat bij de verbouwing rekening moet worden gehouden met de karakteristieke elementen in het gebouw is bovendien elk appartement uniek."

Met gepaste trots geven vader en dochter een rondleiding. Roos is nauw betrokken bij het project en weet veel te vertellen. De luxe ruime huurappartementen van verschillende afmetingen met grote ramen zijn van alle gemakken voorzien. Wat moet het heerlijk zijn om hier straks te mogen wonen.

"Het appartementencomplex is zelfvoorzienend dankzij warmtepompen en zonnepanelen. Bovendien wordt een binnenplaats met een tuin aangelegd, inclusief een carport en oplaadpunten."

Zwartsenberg of Zwartsenborg?

De verwachting is dat de eerste huurders begin volgend jaar de verhuisdozen kunnen uitpakken in het beeldbepalende pand aan het kanaal. De verbouwing is in volle gang, de naam is echter nog niet bekend. "We twijfelen eerlijk gezegd nog tussen Zwartsenberg of Zwartsenborg. Het zijn allebei mooie namen die de lading dekken. Misschien dat de lezers van de krant het beslissende duwtje willen geven."

Open dag

Om alvast in de agenda te noteren: op zaterdag 6 april wordt van 10.00 tot 14.00 uur een open dag gehouden. Onder het genot van een hapje en een drankje kan een kijkje worden genomen en wordt informatie verstrekt over de huurprijzen van de acht verschillende appartementen.

Welke naam moet op de gevel van het appartementencomplex worden geplaatst? Zwartsenberg of Zwartsenborg? Stuur een mail naar kanaalstreek@ndcmediagroep.nl

Heeft u nog oude foto's? Heel graag!

Paul Abrahams