Johan W. Pots uit Stadskanaal stopt na 61 jaar als dirigent

STADSKANAAL - Tik tak, tik tak. Het aftellen is begonnen voor Johan W. Pots.

Nog een paar dagen, dan stopt de 75-jarige inwoner van Stadskanaal als dirigent van het Christelijk Groot Gemengd Koor, de koren Polyphonie uit Stadskanaal en Looft den Heer uit Muntendam.

Pots is al meer dan 55 jaar dirigent van Looft den Heer en bijna 50 jaar dirigent van Polyphonie. Sinds 1983 treden beide koren ook samen op als Christelijk Groot Gemengd Koor. De bekende Kamper organist en vriend Jan Zwanepol (overleden in 2010) heeft jarenlang het koor begeleid.

"Na 61 jaar ben ik geen dirigent meer", vertelt Pots die twee jaar geleden is gestopt als dirigent van het Christelijk Mannenkoor Stadskanaal. "Op veertienjarige leeftijd maakte ik mijn debuut als dirigent van het jeugdkoor van de baptistenkerk met bijna 70 leden."

Begin januari heeft de Knoalster aan de leden van het Christelijk Groot Gemengd Koor aangegeven dat hij het dirigeerstokje gaat overdragen. "Ik had nog wel een paar maanden langer kunnen doorgaan, maar ik wil graag officieel afscheid nemen op zondagmorgen 17 maart in de dorpskerk in Dalen. Die kerk heeft een speciale plek in mijn hart en we hebben daar in de afgelopen dertig jaar heel vaak opgetreden. Ik vind het fijn dat ook muzikale vrienden als onder meer zangeres Judith Sportel, pianist Jimco Zijlstra en organist Ronald IJmker dan aanwezig zijn. Ronald neemt overigens mijn werkzaamheden over als dirigent."

Afscheid nemen doet weliswaar pijn, af en toe wordt een klein traantje weggepinkt tijdens het interview. Maar wat blijft zijn de mooie herinneringen aan al die concerten in binnen- en buitenland. Van Kiev tot Rio de Janeiro en van Boedapest tot Los Angeles. In de kast en op tafel liggen stapels fotoboeken, DVD's en CD's als een tastbaar bewijs van de muzikale avonturen world wide.

"Ik heb een geweldige tijd gehad, als dirigent en als organist. Ik heb met volle teugen genoten. Ik heb als dirigent altijd geprobeerd om inhoud te geven aan wat we zingen en ... om met het hart te zingen. Wat hebben we in de afgelopen decennia met veel vreugde opgetreden, wat hebben we met elkaar glorietijden meegemaakt. Ik kan maar één ding zeggen: dankbaarheid overheerst."

Op 12 juli viert Johan W. Pots zijn 76ste verjaardag. Hoogste tijd om het stokje over te dragen. Wat ook in het achterhoofd heeft meegespeeld in de beslissing om te stoppen als dirigent is een hardnekkig en vervelend probleem met de rechterhand. "Enkele jaren geleden ben ik in Den Haag geopereerd. Ook na de ingreep heb ik moeite om de hand goed te gebruiken tijdens het bespelen van de piano en het orgel. Ik leg de lat heel hoog. Het wordt steeds lastiger om het niveau vast te houden. Ik wil graag dat de mensen mij herinneren als een begaafd organist en pianist. Voor de rest ben ik gelukkig nog goed gezond."

Toegift

Het officiële afscheid wordt gehouden komende zondag tijdens de dienst in de kerk in Dalen, maar inwoners van de Kanaalstreek en Westerwolde die Johan W. Pots de hand willen schudden, kunnen ook woensdagavond 20 maart om half acht nog terecht in de hervormde kerk in Onstwedde. Tijdens een muzikale bijeenkomst van Het Zoeklicht worden onder leiding van Johan W. Pots nog zes liederen ten gehore gebracht door het Christelijk Groot Gemengd Koor. Dan wordt definitief een punt gezet achter een imposante carrière van 61 jaar.

Paul Abrahams