Geen slagbomen in de vesting Bourtange

BOURTANGE - Niet veel inwoners in Nederland kunnen zeggen dat ze een dak boven hun hoofd hebben in een vesting.

Toch kleeft een schaduwzijde aan wonen in een toeristische attractie als Vesting Bourtange, waar elk jaar vele, vele tienduizenden mensen op bezoek komen. Bourtange is één van de belangrijkste trekpleisters van de provincie Groningen.

Zo kunnen er plotseling toeristen in de tuin staan die een foto willen maken, omdat ze denken dat inwoners 'in dienst zijn van de vesting'. Tijdens drukbezochte evenementen is sprake van verkeersoverlast en ook wordt de vesting gebruikt als sluiproute. En tot slot: de vesting is toegankelijk voor bestemmingsverkeer, maar te vaak staan auto's van toeristen binnen de poort geparkeerd.

De wethouders Giny Luth en Harrie Brunen van de gemeente Westerwolde hebben vrijdagmorgen een bezoek gebracht aan Orvelte in de provincie Drenthe om met ogen te zien welke maatregelen zijn genomen om de verkeersoverlast in het museumdorp te beperken. Zo mag bijvoorbeeld alleen buiten het dorp worden geparkeerd.

"Het onderwerp is een paar keer in de gemeenteraad besproken", vertelt Giny Luth. "Daarom hebben Harrie Brunen en ik besloten om een kijkje te nemen in Orvelte. Overigens is een delegatie van Orvelte ook al een keer in Bourtange op bezoek geweest. We willen van elkaar leren om een goede oplossing te vinden. In Bourtange heb je te maken met verschillende partijen. Het is belangrijk dat alle neuzen in dezelfde richting staan."

Zeker is dat Bourtange 'niet op slot' gaat, benadrukt Giny Luth. "Net als Harrie Brunen vind ik dat er geen slagbomen moeten worden geplaatst. Wel gaan we goed nadenken over effectieve maatregelen om de overlast voor de bewoners zoveel mogelijk te beperken."

Paul Abrahams